Uganda nyerte a Kelet-Afrika-kupát

2023. szeptember 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Mindössze három válogatott versengett a kupáért, ők viszont jó sok mérkőzést játszottak egymás között. Az első helyen Uganda, a másodikon Tanzánia, a harmadikon a házigazda Ruanda végzett.

Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Augusztus 20-tól 31-ig zajlott a ruandai fővárosban található gahangai stadionban a Kelet-Afrika-kupa, ahol a három együttes összesen 18 mérkőzést játszott: mindenki mindenkivel hatszor találkozott.

Eléggé egyértelmű erősorrend állt fel a három válogatott között: Uganda kiemelkedett, míg Ruanda lefelé lógott ki, Tanzánia pedig pont középen helyezkedett el. A 18 mérkőzés közül 16 esetben az nyert, aki az imént említett erősorrendben jobban állt, mindössze egyszer-egyszer fordult elő, hogy Ruanda legyőzte Tanzániát illetve Tanzánia legyőzte Ugandát.

Néhány szép egyéni teljesítményt mindenképpen meg kell említenünk. Mindjárt az első találkozón az ugandai Kenneth Waiswa mesterhármast szerzett (életében az elsőt), és végül az egész tornán is igen kiválóan zárt: 202 futásával a teljes mezőny 8. legjobb ütőse, 20 kapujával pedig a 2. legjobb dobója lett. De még őt is túlszárnyalta honfitársa, Alpesh Ramjani, aki 25 kaput dobva a ranglista élén végzett, de még szerzett 239 futást is, amivel pedig az ütősök között a 6. helyet szerezte meg. A teljes tornán a legtöbb futást (363-at) azonban nem ugandai, hanem egy tanzániai ütős, Amal Rajeevan gyűjtötte be.

Kis érdekesség, hogy tavaly is rendeztek egy ehhez hasonló tornát (nem tudunk róla, hogy azt hivatalosan Kelet-Afrika-kupának hívták volna): ugyanez a 3 csapat ugyanennyiszer játszott egymással, és az eredmény is majdnem pont ugyanez lett.


Alapból nem látható kép
×