Afganisztán majdnem megcsinálta!

2023. szeptember 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Kialakult az Ázsia-kupa Szupernégyesének mezőnye: a korábban továbbjutott Pakisztánhoz, Indiához és Bangladeshez ma Srí Lanka csatlakozott, miután az utóbbi idők egyik legizgalmasabb ENN-meccsén éppen hogy, de sikerült legyőzniük Afganisztánt.

Ázsia térképe (illusztráció)Ázsia térképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az ilyen háromcsapatos csoportok esetén mindig nagyon nagy a küzdelem, viszont könnyű átlátni, hogy mikor ki jut tovább. Bár azért most mégis kicsit számolgatni kellett. Azt már tudtuk, hogy ebből a csoportból Banglades továbbjut. Az is egyértelmű volt, hogy Srí Lanka egy mai győzelem esetén szintén. De Afganisztánnak nem volt elég egy akármekkora győzelem: annak aránya is kérdéses volt. Viszont hogy pontosan mekkorának kell lennie a győzelmüknek, az csak a félidőben derülhetett ki, amikor már lehetett tudni, hogy az elsőként ütő csapat hogyan végzett.

Mindenesetre eljött az utolsó csoportmeccs ideje az Ázsia-kupán. Srí Lanka a meleg, száraz időben (megint visszatértünk ugyanis Pakisztánba) az ütést választotta, de ezzel az afgánok is elégedettek voltak: mint elmondták, ha a második félidőre tudják, hogy hány dobásból kell lekergetniük a célt a továbbjutáshoz, akkor jobban tudják szabályozni a játékukat, mint ha ők ütnének először és utána az ellenfelet kellene valahány adott futásra korlátozni a megfelelő nettó futási arány érdekében. Ez szerintünk is igaz.

A csapatok változatlan összeállításban léptek pályára az előző meccseikhez képest. Bár Rásid Hán, az afgán dobó az elmúlt mérkőzésén a mezőnyben egyszer elcsúszott, és megfájdult a dereka vagy a csípője, de azért annyira nem, hogy ma ne tudott volna játszani.

A lassúságuk miatt korábban többször kritizált NisszankaKarunáratna pár kezdett ma is az ütésben, de a megszokottnál jóval gyorsabban haladtak: mindketten 100 körüli aránnyal ütöttek, és a 11. játszma elejére, amikor Karunáratna kiesett, már 63 futást szedtek össze. Azonban Gulbadín Naib nagyon elemében volt ma: pontosan dobott, és a sebesség változtatgatásával, főként lassabb labdáival nagyon meg tudta zavarni az ütősöket, így gyorsan hármat is kiejtett közülük: Srí Lanka 63/0 után hamarosan 86/3-on találta magát. Kuszal Mendisz azonban, aki mostanában nem feltéteneül játszott élete formájában, ma jó napot fogott ki, és 92 futásig menetelt – ekkor azonban nagyon szerencsétlenül esett ki. Rásid Hán dobását az aktív ütős, Daszun Sánaka visszaütötte a dobó felé, Hán azonban elejtette az elkapást, viszont a labda a kezéről pont az inaktív ütős karóira pattant, és addigra Mendisz már kint volt a vonalon kívül... Ekkor 221/4-ről ismét nagy lecsúszás következett, ezúttal 227/7-ig, de két alsó rendű ütős, Dunit Vellalagé és Mahís Tíksana ismét stabil társulást alkotott, így végül a csapat 291 pontra jutott fel a félidő végére.

Ami azt jelentette, hogy Afganisztánnak legfeljebb 37.1 játszma alatt kellett lekergetniük a célt, hogy továbbjussanak. Vagy mondjuk 1–2 dobással több alatt, de akkor úgy, hogy a végén valami határeseménnyel jobban meghaladják a célt, ne csak éppen elérjék.

És természetesen az afgán ütősök ennek megfelelő bátorsággal is játszottak. Igaz, hogy a nyitók hamar búcsúztak, de utána mindenki (a 10. és 11. rend kivételével) legalább 20 pontot ért el, és nagyjából ahogy haladtunk lefelé a rendben, úgy nőtt a játékosok ütési aránya is. A legkiemelkedőbb közülük is Mohammad Nabí volt, aki 32 dobásból 65 futást szerzett. Amikor 20 játszma volt hátra, Afganisztánnak 181 futást hiányzott, és 3 vesztett kapuval álltak: tehát elég nagy feladat állt előttük. Még egy Húsz20-as meccsen, 10 kapuval sem könnyű 182-t lekergetni, hát még 7-tel, használt talajú pályán... de nem adták fel, és folyamatosan tartották a kergethető szükséges arányt. A 35. játszma után tehát 13 dobásból 27 futás kellett, a következő játszma végén pedig már csak 15 futás 7 dobásból. És az a Rásid Hán volt soron, aki ugyan dobó, de már számtalanszor láttuk, hogy rövid, de erőteljes ütőszerepei rendkívül hasznosak tudnak lenni: gyakran előfordult, hogy beállt, gyorsan ütött pár határt, aztán kiesett. És most is a következő játszmában volt neki 3 négyese, így a 37. játszma végén 289/8 állt az eredményjelzőn. Ha a következő dobásból Mudzsíb ur-Rahmán határt ütött volna, meglett volna a továbbjutás, illetve ha például két pontot szereztek volna, és egyenlítettek volna, akkor még lett volna esélyük a következő pár dobásból is. De ur-Rahmánt elkapták, és az utolsóként bejövő Fazalhak Fárúkí is két nullás után szintén kiesett. Az afgán remények szétfoszlottak, Srí Lanka ünnepelhetett.

Nem gyakran látni ilyen izgalmas befejezést egy ENN-meccsen, de reméljük, a folytatásban lesznek még hasonlók!


Alapból nem látható kép
×