Vanuatu nyerte a térség női világbajnoki selejtezőjét

2023. szeptember 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Kelet-Ázsia és Óceánia 7 válogatottja mérkőzött meg az elmúlt napokban egy NH20-as tornán: a hozzá nem értők bizonyára meglepődtek, hogy több nagy országot is megelőzve Vanuatu lett a győztes. De ezek után még rájuk is vár egy világszintű selejtező.

Vanuatui tájkép (illusztráció)Vanuatui tájkép (illusztráció)

A kép szerzője: Jean Van Jean (Panoramio), licenc: CC BY 3.0

Ha valaki mostanában folyamatosan figyelte a Krikettgalaxison a friss mérkőzéseket, láthatta, hogy az elmúlt pár napban női NH20-ak tömkelegét játsszák világszerte. Egyszerre zajlik, zajlott ugyanis öt (!) világbajnoki selejtezőtorna a Föld öt térségében – ezek közül ért véget elsőként a Kelet-Ázsia és Óceánia válogatottjai között zajló erőfelmérő, amelyet végül Vanuatu nyert meg.

A hét csapat, akik között három nagy (Indonézia, Japán, Pápua Új-Guinea) és négy kicsi (Vanuatu, Szamoa, Cook-szigetek, Fidzsi-szigetek) ország (vagy országhoz hasonló külbirtok) volt megtalálható, egyetlen csoportkörben vívott meg egymással, mindenki mindenkivel egyszer találkozott.

Most játszotta egyébként története első női NH20-as meccseit a Cook-szigetek válogatottja, de öt vereség után mindössze egy győzelmet tudtak aratni: éppen ma, a Fidzsi-szigetek ellen. Emiatt a tabella utolsó három helyén érdekesen alakult a verseny, hiszen a három kis szigetcsoport körbeverte egymást (miközben mindenki mástól kikaptak), így az NFA döntött közöttük. Japán jól kezdett, az első 3 meccsét megnyerte – de pont csak azért, mert így volt a sorsolás, hogy a három lefelé kilógó, gyenge válogatottal játszottak először. Utána a komolyabb ellenfelekkel már nem bírtak. Ezek a komolyabbak pedig Indonézia, Pápua Új-Guinea és a házigazda Vanuatu voltak: közülük is Vanuatu volt az, aki mindenkit le tudott győzni, így ők jutottak tovább a későbbi világszintű selejtezőkörbe.

Mind a legtöbb futást, mind a legtöbb kaput is egy-egy vanuatui játékos szerezte, igaz, mindegyikük nyomában szorosan ott volt a mezőny, nem emelkedtek ki nagyon. A futásranglistán a 151-ig jutó Rachel Andrew végzett az élen, a dobóranglistán pedig a 11 kaput gyűjtő, mindössze 16 éves Vanessa Vira.

Apróbb érdekesség, hogy a Fidzsi–Szamoa összecsapáson született meg a szamoai válogatott történetének első ötös zsákmánya, méghozzá Teinemane Faimalo jóvoltából.


Alapból nem látható kép
×