Kenya és Botswana jutott tovább az afrikai selejtezőből

2023. szeptember 8. – Szerző: Krikettgalaxis

A szinte egyszerre zajló számos női vébéselejtező közül ma véget ért az afrikai is, pontosabban az afrikainak az első fordulója, ahol inkább gyengébb csapatok szerepeltek. De azért az látszott, hogy a győztes Kenya egyáltalán nem olyan gyenge. Rajtuk kívül a második helyen végző Botswana a másik továbbjutó.

Tájkép a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban, háttérben a Kilimandzsáróval (illusztráció)Tájkép a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban, háttérben a Kilimandzsáróval (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ezen a tornán főként Afrika déli-délkeleti részéről vettek részt válogatottak, de nem azért, mert így osztották volna be területileg, hanem mert amúgy is a krikett errefelé a legelterjedtebb. De azért ott volt még más térségek képviselőjeként Sierra Leone és Kamerun is.

A Botswana fővárosában rendezett selejtezőtornán a 8 csapatot két négyes csoportra osztották, amelyeken belül mindenki mindenkivel egyszer mérkőzött meg, majd az első két helyezett elődöntőket, azok győztesei pedig döntőt vívtak egymással.

Az A csoportot (és az egész sorozatot) mindjárt egy Kenya–Botswana összecsapás nyitotta meg, fölényes kenyai győzelemmel. Ekkor még senki sem sejtette, hogy az utolsó meccs, vagyis a döntő ugyanezt a párosítást fogja majd hozni... A csoportban még Malawi és Lesotho szerepelt: utóbbi annyira gyenge volt, hogy legmagasabb pontszámuk is csak 53 volt egy alkalommal, Malawi ellen. Az ellen a Malawi ellen, amelynek ez az egyetlen győzelem jutott csak.

A B csoportban Sierra Leone minden meccsét megnyerte, a második helyre (a Krikettgalaxis számára kissé meglepő módon) Kamerun futott be, megelőzve Mozambikot, és egyáltalán nem meglepő módon az igen gyenge Szváziföldet is.

Az első elődöntőben a becsuánaföldiek Sierra Leonét, a másodikban Kenya Kamerunt verte, és ezzel már el is dőlt, hogy ez a két ország jut tovább az afrikai selejtező második körébe, amit a tervek szerint december első felében tartanak majd Ugandában, és 6 újabb, erősebb csapattal egészül ki az ottani mezőny. A mostani döntőnek tehát a továbbjutás szempontjából már nem volt tétje, de a dicsőség szempontjából mindenképpen: és a dicsőség Kenyáé lett, miután nagyjából ugyanolyan simán győzték le a hazaiakat, mint a nyitómeccsen.

Ha megválasztották volna a torna legjobb játékosát, a bizottságnak nem lett volna nehéz dolga: annyira egyértelmű, hogy a kenyai Queentor Abel volt az. A legtöbb futás (238) és a legtöbb kapu (13) is egyaránt az ő nevéhez fűződik, és érdemes megemlíteni azt is, hogy a lesotho elleni csoportmeccsen ő lett az első nő, aki Kenya színeiben NH20-as meccsen százast ütött.


Alapból nem látható kép
×