Az Arab Emírségek lett az ázsiai női vb-selejtező győztese

2023. szeptember 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Természetesen a nagy ázsiai csapatoknak nem kellett selejtezőt játszaniuk, csak az egy fokkal kisebbeknek. Ezek közül pedig az Egyesült Arab Emírségek bizonyult a legjobbnak (vagy legszerencsésebbnek?), de azért továbbjutott a világszintű selejtezőbe Thaiföld is.

A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Malajziában megrendezett tornán a 11 ázsiai csapatot (akik között tehát a nagyok nem voltak ott, de több kelet- és délkelet-ázsiai válogatott sem, hiszen ők külön tornán selejteztek egymás között) két csoportra osztották: az elsőben 6 (Arab Emírségek, Nepál, Malajzia, Bhután, Bahrein és Katar), a másodikban 5 (Thaiföld, Hongkong, Kuvait, Kína és Mianmar) együttes szerepelt.

Ennek ellenére érdekes módon mégis mind a 11 csapat 4–4 mérkőzést játszott a csoportkörben: de csak azért, mert az A csoport utolsó három meccsét teljesen elmosta az eső. Szerencsére addigra már egyértelmű volt, hogy az Emírségek és Nepál végez a két első, azaz továbbjutó helyen, így nem foghatja rá egyik csapat sem az időjárásra, hogy amiatt estek ki. Azért persze érdekes lett volna, ha lejátsszák az utolsó kört, mert pont ott csapott volna össze a két első, így viszont mindketten veretlenül maradtak a csoportjukban. Malajziának kettő, Bhutánnak és Bahreinnek 1–1 győzelme volt, míg szegény Katar mindenkitől kikapott.

A B csoportban is volt egy eredmény nélkül végződő mérkőzés, méghozzá Kuvait és Thaiföld között, de a thaiok így is az élen végeztek, mögöttük pedig Hongkong lett a második. A Hongkongon kívüli Kína csak a mindenkitől kikapó Mianmart tudta legyőzni.

Az elődöntőkben az Emírségek Hongkongot, Thaiföld pedig Nepált gyűrte le könnyedén, a döntő viszont kicsit igazságtalanra sikerült: az Emírségek által felállított 71-es célt Thaiföldnek 10 játékossal kellett volna lekergetnie, mert egyikük megsérült, és nem lehetett a helyébe cserét behozni. Ráadásul egy ütős sérült meg, így simán elképzelhető, hogy vele nem szenvedtek volna 6 futásos vereséget... Szerencsére ezen nem sok minden múlt, mert a döntő mindkét résztvevő csapata kijutott a később játszandó világszintű selejtezőbe, ahol már tényleg a vébérészvételért fog majd zajlani a harc.

Egy kis krikett-történeti érdekesség, hogy ezen a tornán, a Kuvait–Kína meccsen láthatta a világ az első kínai ötös zsákmányt, amit egyébként Csin Hsziu-li dobott.


Alapból nem látható kép
×