Srí Lanka legyőzésével Anglia az élre állt a 2022–2025-ös női ICC-bajnokság tabelláján

2023. szeptember 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy Srí Lanka női válogatottja első sorozatgyőzelmét aratta az angolok ellen, de az Húsz20-as krikett volt. Most egynaposban is megmérkőztek egymással háromszor: ebből kettőt nyertek az angolok, egy eredmény nélkül végződött.

A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Bizony, legtöbben izgalmakban bővelkedő sorozatot vártak, de ebből sajnos nem lett semmi. A házigazda angolok mindháromszor nagyon nagy fölényben játszottak, és csak azért nem söpörték be 3–0-ra az egészet, mert a második meccset elmosta az eső. Az edzésen kívül viszont még arra is jó volt Angliának ez a sorozat, hogy négy új játékost is kipróbáljanak ENN formátumban: most játszotta első ilyen meccsét a Hamvakon már látott gyors dobó, Lauren Filer, a korábban az Egyesült Arab Emírségek válogatottjában már szerepelt, ma is még csak 17 éves Máhiká Gaur, valamint Maia Bouchier és Bess Heath.

És mindjárt az első meccs két újonc remelkését hozta: az első félidőben mind Filer, mind Gaur 3–3 kaput szerzett – apró érdekesség, hogy Gaur mindhármat kidobásból, Filer pedig mindhármat kapuselkapásból. A Srí Lanka-i ütősök között mindössze egyetlen volt, Harsitá Szamaravikrama, aki 10-nél több pontot volt képes begyűjteni, de ő is csak 35-öt, így az alig több mint 30 játszma alatt elfogyatkozó csapata mindössze 106 futással zárt. Ezt az angolok különösebb megerőltetés nélkül lekergették – érdekesség, hogy a győztes futásokat egy négypontos ütéssel éppen egy harmadik újonc, Bouchier szerezte meg.

A második találkozó nagyon hasonlóan indult, mint az első. Srí Lanka itt is ütéssel kezdett, Lauren Filer itt is több kaput szerzett (bár most csak kettőt), sokan nem érték el a 10 futást (sőt, négyen kacsáztak!), igaz, most azért ketten is átlépték a 30-as határt. De nem telt el 31 játszma, amikor 106-os állásnál megérkezett az eső, ami aztán olyan komolyra fordult, hogy hosszas, nagyjából két órás várakozás után az egész mérkőzést le kellett fújni.

A harmadik mérkőzésre ma került sor. Az eső ma is megérkezett, de most nem a játék végébe, hanem az elejébe harapott bele: szerencsére azonban nem akkorát, hogy végül ne lehessen elkezdeni és eredménnyel befejezni – igaz, hogy az 50–50 játszma helyett csak 31–31-re volt idő. Ezúttal Anglia kezdett ütéssel, és nem is akárhogy: bár nekik is sok ütősük kiesett 10 pont alatt (ebben a sorozatban úgy látszik, ez a divat), de volt kettőjük, aki viszont teljesen kiemelkedett közülük: Maia Bouchier 95, míg Nat Sciver 120 pontig robogott, így a 31 játszma alatt a csapat 273 futást tudott összeszedni. Srí Lanka ezek után a korábban látott vérszegény ütőjátékát hozta: miközben Charlotte Dean megszerezte ENN-pályafutása első ötös zsákmányát, a 10-ből 9 ütős 20 pont alatt végzett, így bőven-bőven lemaradtak a célról.

Ez a sorozat beleszámított a 2022–2025-ös ICC-bajnokságba is, ami többek között a világbajnokságra kijutó csapatok egy részéről is dönt. Anglia átvette a vezetést a tabellán, de egyelőre Srí Lanka is közvetlen kijutást érő helyen áll – igaz, már kicsit több meccset játszottak, mint a többi csapat.

A két válogatott női ENN-örökmérlege ez után a sorozat után 17–1 Anglia javára, 2 eredmény nélküli összecsapás mellett.


Alapból nem látható kép
×