India elleni győzelemmel búcsúzott Banglades az Ázsia-kupától

2023. szeptember 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Tét nélküli összecsapás volt ugyan ez a mai, de érdekesre sikerült. India több játékosát pihentette, de Banglades sem a legerősebb összeállításában lépett pályára – a végeredmény pedig egy jó meccs és bengáli győzelem lett.

Bangladesi zászlócskák (illusztráció)Bangladesi zászlócskák (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Végre egy nap az Ázsia-kupán, amikor nem kellett aggódnunk az időjárás miatt – a csapatoknak pedig az eredmény miatt nem kellett, mert India már korábban bebiztosította a helyét a vasárnapi döntőben, Banglades pedig biztosan nem juthatott már be oda.

Ennek megfelelően amikor India megnyerte a pénzfeldobást, Rohit Sarmá kapitány azért választotta a dobást, mert azt még nem csinálták a tornán, és amúgy is jól jött nekik, ha este, a lámpafényben gyakorolhatják az ütést. A csapatban ráadásul 5 cserét hajtottak végre, kimaradt többek között Virát Kohlí is, de érdekes módon bekerült például két olyan játékos is, akik nem is szerepelnek a hamarosan kezdődő világbajnokságra jelölt keretben. Utóbbiak egyike Tilak Varmá volt, aki még soha nem is játszott ENN-t, a másik pedig Prasziddh Krisná, aki nagyjából egy év után került be újra az ENN-válogatottba. Bangladesnél, amint néhány napja hírül adtuk, hiányzott az örömteli okokból hazautazó Musfikur Rahim, de nem játszott egyetlen egy gyors dobójuk sem. Náluk is volt viszont egy debütáns, méghozzá Tándzsim Hászán Szákib, egy 20 éves gyors dobó.

Az ütést tehát Banglades kezdte. Az első néhány ütősüket hamar elvesztették, méghozzá mindet gyors dobásból, de az 5. kapus társulás végre meg tudta szilárdítani magát: Sákib ál-Hászán és Táohíd Hridaj 115 dobáson keresztül nem esett ki, és 101 futást gyűjtöttek. Kettejük közül Ál-Hászán volt a jóval gyorsabb pontszerző, de Hridaj lassabb haladását sem érheti nagy kritika, mert érezhetően nehéz, lassú volt a talaj már ekkor is. Miután Ál-Hászán kiesésével felbomlott a pár, hamarosan egy igen fontos mérföldkő elérkezését láthattuk: Ravindra Dzsadezsá ugyanis LKE-vel kiejtette Sámim Hoszent, amivel megszerezte 200. ENN-kapuját: rajta kívül eddig csak 6 indiai dobó volt valaha, aki el tudta érni ezt a számot. De a félidő ekkor még bőven nem ért véget, hanem tartogatott egy kis meglepetést bangladesi részről: mégpedig azt, hogy az alsó rend milyen jól teljesített! Itt van például Nászum Áhmed, aki eddigi 8 ENN-jén összesen szerzett 44 futást, ma pedig pontosan megduplázta ezt a számot. De Máhedí Hászán 29 és a debütáns Tándzsim Hászán Szákib 14 futása sem volt haszontalan. Az elején még a 250 pont is elég esélytelennek nézett ki a csapat számára, de végül a 265 is meglett.

És ha az imént megemlítettük Tándzsim Hászán Szákibot, hát a második félidő elején újra meg kell említenünk: az első játszmában kiejtette ugyanis Rohit Sarmát, a harmadikban pedig Tilak Varmát – igaz, utóbbi inkább az ütős hibájának köszönhető, mert miután a dobó észlelte, hogy Varmá nem fedezi rendesen a láb-karóját, a következő dobásból azt vette célba, Varmá pedig ismét elkövette ugyanezt a hibát: kidobás lett az eredménye. A Sarmá és Varmá közé ékelődő nyitó ütős, Subman Gil viszont nem adta magát ilyen könnyen, sőt, egészen a 44. játszmáig nem adta magát! Akkorra pedig már 121 pontot jelzett a neve mellett az eredményjelző, a csapat pedig 209-en állt. A 8. rendű ütős, Aksar Patel India csapatában is remekelt, és 44 pontot gyűjtött be, amivel szépen fölhozta a csapatát a végére: az utolsó néhány játszma előtt igen izgalmas végjáték ígérkezett. Végül az utolsó játszmára, amikor 12 pont kellett volna az indiai győzelemhez, a bangladesiek beküldték az újonc dobójukat, Hászán Szákibot, aki pedig mondhatjuk, hogy megnyerte nekik a meccset: mivel első három dobásából pöttyös labdát dobott, India esélyei nagyon lecsökkentek, és végül a nagy csapat nem is tudta érvényesíteni ezt az esélyét: a kis csapat 6 futással győzött!

Bár tegyük hozzá: ez azért annyira nem ritkaság, hiszen Banglades mostanában elég jó eredményeket is fel tud mutatni, és Indiát sem túl régen győzték le, tavaly decemberben például kétszer is. Ez a mai győzelem az Ázsia-kupa szempontjából nem számított semmit, de a dicsőség az dicsőség akkor is.


Alapból nem látható kép
×