Szirádzs, a király

2023. szeptember 17. – Szerző: Krikettgalaxis

A vártnál sokkal, de sokkal könnyebben nyerte meg India a 2023-as Ázsia-kupát, miután a mai döntőben elsősorban Mohammad Szirádzs 6 kapujának köszönhetően Srí Lanka iszonyatosan gyorsan összeomlott. Számos rekord megdőlt vagy majdnem megdőlt ma.

Ázsia térképe (illusztráció)Ázsia térképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Csalódniuk kellett azoknak a szurkolóknak (tehát valószínűleg a világ krikettrajongóinak nagy többségének), akik ma valami látványos és izgalmas döntőt vártak az Ázsia-kupán. Pontosabban: látványos az lett, de izgalmas nem, hiszen ennyire egyoldalú és ennyire rövid mérkőzést az egész világon ritkán lehet látni, hát még egy döntőben...

Mintha azonban az égiek nem akarták volna, hogy a stadiont megtöltő lelkes hazai (Srí Lanka-i) szurkolók túl hamar hazamenjenek egy ennyire rövid meccs miatt, így hát küldtek egy kis esőt nekik, nekünk. A pénzfeldobás még időben megtörtént (a szigetországiak nyerték), de néhány perccel a játék tervezett kezdése előtt az addigi szemerkélés már valódi esővé fajult, így a pályát be kellett fedni. Bár most csak 40 perccel csúszott a kezdés, de a szervezők gondoltak arra is, ha esetleg még ennél is rosszabb idő lenne, és kijelöltek egy pótnapot, amikor be lehetne fejezni a ma esetleg félbeszakadt találkozót.

De pótnapról szó sem lehetett, amint az igen hamar kiderült. Dzsaszprít Bumráh már az első játszmában beköszönt, kikacsázva Kuszal Perérát, de hát mondhatjuk: ez előfordul. Az is előfordul, hogy a második játszmában Mohammad Szirádzs szűzet dob. Még az is, hogy a harmadikban Bumráh csak újabb egy pontot engedélyez az ütősöknek. De ami a negyedik játszmában jött, az bizony nem fordul elő minden nap. Még csak minden évtizedben sem: Szirádzs ugyanis ebben az egy játszmában négy (!) kaput dobott! Először Petum Nisszanka lett egy látványos, vetődős Dzsadedzsá-elkapás áldozata, majd Szadhíra Szamaravikrama hiába kérte ki a videóbírót, miután LKE-vel kiküldték egy térdmagasságban a lábát eltaláló labda után. Utánuk Csarit Aszalanka következett, aki nem tudott alacsonyan tartani egy kéz-karó felé érkező dobást, így az elütött labdát a fedezet, Ísán Kisan az arca előtt tudta elkapni, végül pedig Dhanandzsaja da Szilvá élezett bele egy labdába, ami a kapusnak már csak csemege volt. 12/5: a döntő a negyedik játszmában eldőlt? Ha ez még valaki számára kérdés maradt volna, annak bizonyára választ adott a folytatás, amikor 12/6, később pedig 33/7, 40/8, 50/9 és végül 50/10 állt az eredményjelzőn. A maradék kapuk közül Szirádzs még kettőt vállalt, de azért betalált háromszor Hárdik Pándjá is.

A kergetésről nem nagyon van mit írni. Ísán Kisan és Subman Gil hibátlanul, 6.1 játszma alatt teljesítette, India 10 kapuval nyerte a meccset és a kupát – történetük során 8-adszor.

Sokkal érdemesebb viszont összeszedni, hogy milyen rekordok dőltek meg vagy közelítődtek meg a mai találkozón. Természetesen ha csak az Ázsia-kupák történetére szűkítünk, akkor lényegében minden észszerűen kiválasztott mutató rekord... ezeket most külön le sem írtuk.

  • Azzal, hogy 263 dobás maradt a kergetés végén, India történetének legnagyobb ENN-győzelmét aratta ezt a mutatót tekintve.
  • Mohammad Szirádzs 6 kapuja 21 futás ellenében a 4. legjobb indiai dobóteljesítmény ENN-ben. 6-nál több kaput még senki sem szerzett, de hárman 21-nél kevesebb futást hagytak az ellenfélnek.
  • Szirádzs 16 dobásból ért el ötös zsákmányt: ennél gyorsabb az utóbbi időkben (amióta elérhetők dobásról dobásra részletezett adatok) senki nem volt még ENN-ben (de ketten azonosan gyorsak már voltak: Csaminda Vász és Ali Khan).
  • Srí Lanka 50 pontja a második legalacsonyabb volt a történetükben: egyszer, még 2012-ben volt, hogy 43-mal estek ki mindannyian.
  • Az első félidő mindössze 15.3 játszmáig tartott: csak 4 olyan ENN-félidő volt valaha, ami ennél rövidebbre sikerült. (Nem számítva a rövidebb sikeres kergetéseket.)
  • A teljes meccs 129 érvényes dobásból állt, ezzel pedig a világon a harmadik legrövidebb ENN lett.

Alapból nem látható kép
×