Srí Lanka 2–1-re nyerte az Afganisztán elleni ENN-sorozatot

2023. június 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Három egynapos nemzetközire látta vendégül Srí Lanka a vb-selejtezőn igen jól teljesítő afgánokat. Bár az első meccset a vendégek nyerték, végül a hazaiak fordítottak.

A Srí Lanka-i Oroszlán-szikla (illusztráció)A Srí Lanka-i Oroszlán-szikla (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A májusban befejeződött selejtező (a szuperliga) során Afganisztán úgy is könnyedén kijutott a világbajnokságra, hogy különböző okokból 9 (kilenc!) mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a többség, például Srí Lanka, akik viszont csak a 10. helyen végeztek és így további pótselejtezőkre kényszerültek. Emiatt talán a vendégek voltak a sorozat esélyesének mondhatók.

A szigetországiak kicsit megkönnyebbülve érezhették magukat, amikor kiderült, hogy a vendégek legjobbja, Rásid Hán nem lesz ott az első két összecsapáson, azonban mindjárt az első mérkőzésen egy vereségbe futottak bele. Bár Aszalanka 91 futást gyűjtött, az ellenfélnél a 98-ig jutó Ibrahím Zadrán ezt is felülmúlta, így az afgánok bőven, 19 dobás és 6 kapu megmaradásával lekergették a 269-es célt. Srí Lanka számára súlyosbította a helyzetet, hogy jó formában levő gyors dobójuk, Lahiru Kumára lába dobás közben megsérült, így úgy tűnt, kétségessé vált a játéka a meccshez képest alig több mint két hét múlva kezdődő pótselejtezőkre. Hamarosan azonban szerencsére kiderült, a sérülés nem súlyos, és Kumára már e sorozat végére visszatért.

Egyébként ezen a mérkőzésen debütált nemzetközi szinten a tavalyi LPL-ből már ismert Dusán Hémanta illetve ENN-ben most játszott először az idei IPL-ben remeklő Matísa Patirana is, utóbbi ráadásul kapuszerzéssel mutatkozott be.

A második mérkőzésen Srí Lanka ismét először ütött, de most az ütőseik jobban összeszedték magukat és 323 pontig repítették az együttest. Kiemelkedő egyéni teljesítmény nem volt, az ütőrend első négy játékosa mint 43 és 78 közötti pontot ért el, majd egy újabb kisebb lökést adott, amikor a végére beszállt még Vanindu Haszaranga, aki 12 dobásból jutott el 29 futásig. A második félidőben a dobók is elég jól gazdálkodtak, így az afgánok meg sem tudták közelíteni a célt, hiába ért el Ibrahím Zadrán ismét 50-est (egészen pontosan 54-et).

A harmadik mérkőzés aztán teljes összeomlást hozott Afganisztán számára. Ütőseik gyors egymásutánban potyogtak ki, és mindössze 22.2 játszma alatt el is fogytak, nagyban Dusmanta Csamírának köszönhetően, aki négyes zsákmányig jutott, és végül nem csak a mérkőzés, de az egész sorozat legjobbjának járó díjat is megkapta. A felállított cél, 117 futás elérése már nem okozott semmiféle gondot a hazaiaknak, és itt már az sem segített az afgánokon, hogy mára Rásid Hán is visszatért. A meccs egyébként egy szokatlan jelenettel ért véget (bár az eredmény nem ezen múlt): Mohammad Nabí dobásából, amikor már csak 2 futás kellett a hazai győzelemhez, Karunáratnáék egy szimplát futottak, de eközben egy afgán mezőnyjátékos a megszerzett labdát úgy dobta rá a dobó-végi kapura, hogy jócskán mellément, ráadásul nem volt ott senki, így a labda kiment a pálya túloldalán – összesen 5 pontot ajándékozva így Srí Lankának.


Alapból nem látható kép
×