Omán nyerte az idei Öböl-kupát

2023. szeptember 23. – Szerző: Krikettgalaxis

Az nem volt meglepetés, hogy a hat válogatott közül az a kettő jutott be a döntőbe, amelyik ENN-státusszal is rendelkezik, de az talán egy picit meglepő, hogy a végső győztes Omán és az Arab Emírségek közül éppen az előbbi lett.

Ománi tájkép (illusztráció)Ománi tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az elmúlt valamivel több mint egy hétben rendezték meg a 2023-as Öböl-kupát, ezúttal férfiak számára. Nevét onnan kapta, hogy a Perzsa- vagy más néven Arab-öböl térségében fekvő országok vettek rajta részt: jelesül Omán, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Bahrein, Kuvait és Szaúd-Arábia.

Ezekről a válogatottakról tudni kell, hogy közülük az Emírségek és Omán a világ 20 legjobbja között van, és ENN-krikettre is jogosult, de azért a többi négy együttes sem annyira gyenge, mint amilyennek sokan hinnék az ilyen pici országokat, mint mondjuk Kuvait vagy Bahrein. Főleg azért nem olyan rosszak, mert igen sok dél-ázsiai, például pakisztáni és indiai bevándorló él ezekben az országokban, akik már évekkel ezelőtt elterjesztették a krikettet. Lehet, hogy néhány év vagy évtized múlva, amikor például Európa nagyobb országaiban vagy más nagy amerikai és afrikai államokban is elterjed majd a krikett, akkor ezek az arab országok kisebb lakosságuk, kisebb merítési lehetőségük miatt hátrébb fognak süllyedni a rangsorban.

A tornán, amelyet teljes egészében a katari West End stadionban rendeztek, mindenki mindenkivel egyszer játszott, majd a végén a csoportkör két első helyezettje (nem meglepő módon az Emírségek és Omán) egy döntőt is játszott egymással.

A csoportkörben az Arab Emírségek kiemelkedett a mezőnyből, az első négy meccsüket megnyerték, és csak az utolsón szenvedtek vereséget Bahreintől, amikor már nem volt tét, mert már biztos volt, hogy döntőbe jutnak. Szaúd-Arábia mindenkitől kikapott, a többi négy csapat viszont nagyot versenyzett egymással, és végül hárman is 6 ponttal végeztek: közülük Omán NFA-ja volt a legjobb, ezért jutottak ők a döntőbe. A döntőben pedig végül pont ők győztek, nem kis részben Ákib Éliásznak köszönhetően, aki ezen a meccsen két kaput és 67 futást szerzett. Az egész tornán az ütősök közül viszont egy emírségekbeli játékos emelkedett ki: Mohammad Vaszím, aki 316 pontot gyűjtött, több mint 100-zal többet, mint a második helyezett.

Egy aprócska érdekesség feltűnhet annak, aki nézegeti a torna adatlapját: a Katar–Bahrein összecsapáson DL-eljárásra volt szükség. Talán csak nem eső esett a sivatagban? Furcsa is lett volna, nem is így volt. Valójában a világítás romlott el, és ezért lett lerövidítve a mérkőzés.

Az Öböl-kupa jó felkészülés lehetett Kuvait, Katar és Szaúd-Arábia számára a közelgő világbajnoki selejtezőre is, ugyanis azt ugyanezen a pályán tartják majd, és ez a három csapat is fog játszani egymás ellen (a negyedik résztvevő a Maldív-szigetek lesz).


Alapból nem látható kép
×