Hasonlóan alakult az Ázsia-játékok női tornája, mint az Ázsia-kupa

2023. szeptember 25. – Szerző: Krikettgalaxis

India nyerte az Ázsia-játékok női krikett-tornáját, miután a döntőben azt a Srí Lankát verte meg, amelyik előtte éppen Pakisztánt győzte le a döntőbe jutásért. Pont, mint a férfiak Ázsia-kupáján néhány nappal ezelőtt.

Ázsia térképe (illusztráció)Ázsia térképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

2010 és 2014 után 2023-ban újra bekerült a krikett az Ázsia-játékok nevű óriási sportrendezvény programjába! Ez az esemény leginkább az olimpiához hasonlít, csak éppen kifejezetten ázsiai országok (és néhány nem önálló ország) vesznek rajta részt. Most fordult elő azonban először, hogy a krikettmeccsek hivatalosan is NH20-nak minősülő formátumban kerültek megrendezésre.

Először a női tornát rendezték meg: ez ma ért véget, a férfiak holnapután kezdenek. Itt 9 válogatott szerepelt, és elég kevés mérkőzésre került sor. Az elején a négy (a világranglista alapján) gyengébb együttes selejtezett egymás között: itt mutatkozott be története során először Mongólia válogatottja – érdekes, hogy bár már több mint két éve megkapták a jogosultságot NH20-ak játszására, csak most érkezett el az elsőnek az ideje. De egyelőre látszott, hogy most még borzasztó alacsony színvonalú a mongol krikett: mindkét mérkőzésükön hatalmas vereséget szenvedtek.

A selejtező részből így aztán Indonézia, Malajzia és Hongkong jutott tovább a negyeddöntőkbe, ahol öt további kiemelt csapat csatlakozott a tornához: Thaiföld, India, Srí Lanka, Banglades és Pakisztán. Ám a negyeddöntők igen szerencsétlenül alakultak: a négyből mindössze kettőt lehetett egyáltalán elkezdeni, és abból is csak egy fejeződött be, a többi mind eredmény nélkül végződött az eső miatt. Így aztán csak Srí Lanka mondhatta el magáról, hogy a pályán elért eredménye alapján jutott tovább, és csak Thaiföld azt, hogy a pályán mutatott teljesítménye kárhoztatta őket kiesésre. A többi esetben mindig a kiemelt csapatok jutottak tovább: India, Pakisztán és Banglades.

Az elődöntőkben India könnyedén verte Bangladest, Srí Lanka pedig Pakisztánt. A harmadik helyezett Banglades lett, miután ma egy alacsony pontösszegű meccsen sikerült kiharcolniuk a győzelmet Pakisztán ellen, majd végül következett az India–Srí Lanka döntő, ahol szintén nem az ütősök teljesítettek emlékezetesen: India csak 116 pontig jutott, azonban ezt is sikeresen meg tudta védeni. Nem utolsó sorban annak a 18 éves dobónak, Titász Szádhúnak köszönhetően, aki az elején a három legmagasabb rendű ütőst kiejtette, ráadásul végigdobott 4 játszmája alatt mindössze 6 futást tudtak ellene szerezni az ütősök: ennél kevesebbet indiai női játékos NH20-ban csak egyetlen alkalommal tudott felmutatni a történelem során.

India így először nyerte meg az Ázsia-játékok krikett-tornáját, és egyébként az összes sportágat tekintve az idei játékokon a második aranyukat szerezték a férfi légpuskások 10-méteres csapatversenye után. Srí Lankának ez volt az első bármilyen színű érme a 2023-as játékokon.


Alapból nem látható kép
×