Jamaica nem rendez vb-mérkőzést jövőre

2023. szeptember 25. – Szerző: Krikettgalaxis

2010 után 2024-ben újra krikettvilágesemény: a férfi Húsz20-as világbajnokság helyszíne lesz a Karib-térség, de az egyik húzóország, Jamaica úgy döntött, nem pályázik helyszínként, méghozzá pénzügyi okokból.

Jamaicai tengerpart (illusztráció)Jamaicai tengerpart (illusztráció)

A kép szerzője: Belarmino Ribeiro (Panoramio), licenc: CC BY 3.0

Múlt héten derült ki, hogy melyik 10 helyszín lesz majd a 2024-es vébé helyszíne. Azt már réges-régen tudni lehetett, hogy az USA és a Karib-térség lesz a társházigazda, de hogy ezeken belül melyik stadionok, az csak most dőlt el.

Amerikában az MLC-ből már ismerős Grand Prairie-i stadion (Dallas közelében) és az amerikai válogatottnak korábban is sokszor otthont adott Central Broward stadion (Florida) mellett egy New York-i pálya mellett döntöttek: ezzel azonban csak annyi a probléma, hogy még nem létezik. A tervek szerint egy 34 000 fős befogadóképességű létesítmény áll majd készen a torna idejére Manhattantől nagyjából 30 km-re keletre, New York egyik külvárosában.

Ami a Karib-térséget illeti, itt hét ország egy-egy pályája lesz majd a helyszín: Antigua és Barbuda, Barbados, a Dominikai Közösség, Guyana, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint Trinidad és Tobago. Feltűnhet, hogy pont a legnépesebb állam, Jamaica hiányzik: most kiderült, hogy ők miért nem adtak be pályázatot.

Olivia Grange, a jamaicai sportminiszterasszony elmondta: nehéz döntést hoztak, de számos tényezőt figyelembe véve, egy költség-haszon elemzés során kimutatták: a nehéz gazdasági helyzetben levő szigetország jobban jár, ha nem vállalja a rendezés költségeit. Becsléseik szerint 500 millió dollárba került volna a mindössze néhány meccs megrendezése, és ennyit szerintük nem ér meg a fejlesztések hosszú távon megmaradó hatása és a turizmus fellendülése. Ehelyett inkább a következő 5 évben 100 millió jamaicai dollárt (ez nem olyan sok pénz ám, egy jamaicai dollár ma kb. 2,38 forint) fordítanak a hazai utánpótlásképzésre, hogy fellendítsék a jelenleg lejtmenetben haladó karibi krikettet. A miniszter elmondta: osztozik a sok szurkoló csalódottságában, de mint felelős politikus, nem hallgathatott kizárólag a szívére, amikor a döntés megszületett.

A világbajnokság jövő év június 4-én kezdődik és a hónap végéig tart. 20 csapat vesz részt rajta, akik összesen 55 mérkőzést játszanak egymással. A Karib-térségben Jamaicán kívül még Saint Kitts és Nevis, valamint Grenada sem lesz rendező ország. Hogy pontosan melyik meccs melyik stadionban lesz, az még nem dőlt el, de úgy lehet sejteni, hogy a döntő vagy Barbadosban, vagy Trinidad szigetén lesz.


Alapból nem látható kép
×