Jelentős késéssel, de megkapták a vízumot az Indiába utazó pakisztániak

2023. szeptember 26. – Szerző: Krikettgalaxis

A pakisztáni válogatott és stábjuk szerdán utazik el Indiába, a világbajnokság helyszínére, ahol több felkészülési mérkőzést is játszanak a kezdés előtt. A vízumot azonban csak jó későn, a résztvevő országok közül utolsóként, hétfő este kapták meg, miután panaszt nyújtottak be a méltánytalan bánásmód miatt az ICC-hez.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Talán megkezdődött a lélektani hadviselés? Nem tudjuk, hogy ezért-e, de India elég barátságtalan módon késleltette a főellenség Pakisztán számára kiadandó vízumok rendelkezésre bocsátását. A két ország között legendásan rossz a viszony (legalábbis politikai szinten, az egyszerű emberek között nem feltétlenül), főként a 2008-as mumbai terrortámadások óta. Most, miután az összes többi világbajnoki résztvevő megkapta a vízumokat, tegnap este utolsóként végre a pakisztániak is.

Csakhogy a késlekedés és az emiatti bizonytalanságérzés nem csak idegesítő volt, hanem a pakisztániak eredeti edzéstervét is keresztülhúzta. Úgy tervezték ugyanis, hogy utazás előtt egy kétnapos csapatépítőn vesznek részt az Egyesült Arab Emírségekben, de mivel útleveleik a függő vízumkérelmek miatt egyelőre beragadtak Iszlámábádban, így az Emírségekbe sem tudtak elindulni. A csapatépítő így elmaradt, az együttes pedig szerda reggel utazik el az arab országba, ahonnan este indulnak tovább Indiába.

Tegnap délután, amikor a munkaidő már lejárt, az augusztus végén megkért vízumokat azonban még mindig nem adták ki. Igaz, ebben szerepet játszott az is, hogy az Ázsia-kupát részben Srí Lankába helyezték át, így a pakisztáni csapatnak oda is el kellett utaznia, tehát szükségük volt az útlevelekre – márpedig ahhoz, hogy a hatóságok kiadják a vízumot, ahhoz meg a hatóságoknak kell az útlevél. Emiatt végül szeptember 19-én, amikor már hazaértek és fizikailag rendelkezésre álltak az útlevelek, újraindították a kérelmezést. De aztán azóta is eltelt majdnem egy hét, és még mindig nem történt semmi... A Pakisztáni Krikett-tanács (PCB) ezért írásban fordult panasszal a Nemzetközi Krikett-tanácshoz (ICC), és láss csodát: néhány órával ezek után végre megkapták a várva-várt vízumokat.

De tegyünk hozzá még valamit: Indiában létezik egy olyan szabály, amely szerint a potenciálisan biztonsági kockázatot hordozó személyeknek egy külön igazolásra van szüksége a belügyminisztériumtól, és hogy ki számít ilyen személynek, azt többnyire állampolgárság vagy születési hely alapján állapítják meg. Így például az iraki, szudáni, afgán vagy éppen pakisztáni állampolgárok, sőt, a pakisztáni születésű más állampolgárok is ide tartoznak – ez pedig tovább bonyolítja a hivatalos ügyintézést. Ráadásul a szintén világbajnoki résztvevő Hollandia csapatában is szerepelnek pakisztáni származású játékosok: Shariz Ahmad és Saqib Zulfiqar is elég későn kapott vízumot, így augusztus végén nem tudtak elutazni a holland tanács által szervezett bengalurui edzőtáborba sem. Korábban az ausztrál válogatott egyik játékosával, a szintén pakisztáni származású Usman Khawajával is előfordult, hogy egy nappal később tudott Indiába utazni, mint csapattársai.


Alapból nem látható kép
×