Jól sikerült Új-Zéland utolsó felkészülési sorozata a vb előtt

2023. szeptember 26. – Szerző: Krikettgalaxis

De rosszul sikerült Bangladesé: ugyanis Új-Zéland őket győzte le egy hárommeccses sorozatban 0–2 arányban. Az egyik mérkőzés eső miatt eredmény nélkül végződött.

Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A legtöbb vb-résztvevő válogatott próbálja kihasználni az utolsó pillanatokat is, és lejátszik még néhány edzőmeccset a nagy torna előtt. Így tett Banglades és Új-Zéland is, akik háromszor találkoztak a dakkai nemzeti stadionban.

Az első összecsapáson érdekes talajú pályán kellett játszaniuk a játékosoknak. A gyors dobók labdái kicsit ragadtak a talajhoz, a pörgetőkéit pedig jelentősen térítette, sokszor a várnál magasabbra is pattintotta a sáv. A nehéz körülményekhez a legtöbb új-zélandi ütős nem is tudott alkalmazkodni, csak Will Young és Henry Nicholls, akik mindketten 50 körüli pontot zsebeltek be: előbbi kicsit többet, utóbbi valamivel kevesebbet. Az első 4 játszma után Új-Zéland mindössze 9 ponton állt, majd még három pöttyös labda következett – majd két óra esőszünet... A folytatás után aztán Musztáfidzsur Rahmán három, míg Nászum Áhmed két kapuval zárt – 33.4 játszma után, 136/5-ös állásnál, ekkor ugyanis eső, sőt, villámlás miatt újra meg kellett szakítani a mérkőzést, de ezek után az idő már később sem javult meg annyira, hogy folytatni lehessen, így a találkozó eredmény nélkül végződött. Pedig nagyon érdekes lett volna látni, hogy mit kezdenek a bangladesi ütősök egy viszonylag alacsony céllal.

A második meccsen ismét Új-Zéland kezdett ütéssel, de ezúttal valamivel jobban is ment nekik. Bár Young most kacsázott, de Nicholls ismét megközelítette az 50-et, Tom Blundell 68-at is elért, de azon kívül is majdnem mindenki kétszámjegyű eredménnyel zárt, így most a vendégek 254 futást tudtak begyűjteni 50 játszma alatt. A mérkőzés viszont leginkább Ish Sodhiról szólt, akivel mind a két félidőben történt valami érdekes. Az elsőben ugyanis, amikor inaktív ütősként túlzottan kint állt dobáskor, kimánkadolták, és a bíró el is fogadta az apellálást, de aztán a bangladesi kapitány, Litan Dász nagy sportszerűségről tett tanúbizonyságot: odament a bíróhoz, és megbeszélte vele, hogy visszavonják az apellációt, hívja vissza az ütőst a pályára. Sodhi utólag szintén nagyon dicsérte ezt a sportszerűséget, de például a bangladesi Támim Ikbál úgy vélekedett: nem nézett ki jól, hogy visszahívták a játékost, hiszen teljesen szabályos kiejtési módról van szó, amit manapság már nem is vitatnak annyira az emberek, mint régen. A második félidőben aztán az esettől függetlenül ismét Sodhi lett a főszereplő, ugyanis hatos zsákmányt szerzett! Így végül Banglades bőven, 87 futással lemaradt a célról.

A harmadik mérkőzés Banglades számára elsősorban azért volt fontos, mert kipróbáltak egy új kapitányt Nádzsmul Hoszen Sánta személyében, aki az ezúttal nem játszó Litan Dász helyett kapta meg ezt a feladatot. Az nem derült ki, hogy a taktikája mennyire jött be, de az igen, hogy ő maga ütősként jól teljesített: 76 futást ért el ugyanis, ami az éppen ENN-kapitányként debütáló bangladesi játékosok körében rekordot jelent. Az eddigi legmagasabb pontszám egy új kapitánytól 61 volt, amit Hábibul Básár ért el még 2004-ben. De hiába az ő jó eredménye, a többiek alig gyűjtöttek pontot, a sorvég pedig gyorsan összeomlott, így aztán 34.3 játszma alatt vége lett a félidőnek, és csak 171 pontot értek el. Új-Zéland sem haladt valami gyorsan a pontszerzéssel, de legalább a kapuik nem fogytak annyira, így majdnem pont ugyanannyi játszmából lekergették a célt, és 7 kapuval nyertek. A két csapatban egyébként egy-egy ENN-újonc is pályára lépett, de mindegyikük szégyent vallott: Dzsákir Hászán egy, míg Dean Foxcroft nulla ponttal búcsúzott.

A két csapat férfi ENN-beli örökmérlege ez után a sorozat után úgy néz ki, hogy 41 mérkőzésből 1 eredmény nélkül végződött, 30-at nyert Új-Zéland, 10-et pedig Banglades. A világbajnokságon Új-Zéland majd Anglia ellen kezd október 5-én (ez lesz a torna nyitómeccse), Banglades pedig 7-én Afganisztán ellen játszik először. Ugyanez a két csapat majd október 13-án találkozik egymással a Csidambaram stadionban.


Alapból nem látható kép
×