Dhanuska Gunatilakát felmentették az utolsó nemi erőszakkal kapcsolatos vád alól is

2023. szeptember 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Kedvező kimenetellel értek véget a Srí Lanka-i válogatott krikettező, Dhanuska Gunatilaka majdnem egy éve tartó viszontagságai: egy ausztrál bíróság kimondta, hogy a játékos nem bűnös az ellene tavaly novemberben felhozott vádak tekintetében. Mostantól elhagyhatja az országot és visszatérhet a nemzetközi sport világába is.

Bonyodalmas kapcsolat (illusztráció)Bonyodalmas kapcsolat (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A most 32 éves Dhanuska Gunatilaka több mint száz nemzetközi meccsen van már túl, ám az utolsót még tavaly ősszel, az Ausztráliában rendezett Húsz20-as világbajnokságon játszotta. Azóta azonban egy feltételezett bűncselekmény: nemi erőszak gyanúja miatt még az országot sem hagyhatta el, és természetesen a válogatottban sem szerepelhetett. Az ügy azonban ma véget ért: a bíróság kimondta, hogy Gunatilaka nem bűnös.

Történt ugyanis, hogy a tavalyi vébé idején egyik nap egy világhálós felületen megismert egy nőt, akivel a sydney-i Opera Bárban megittak egy italt, majd elmentek pizzázni, végül pedig egy komppal átkeltek az egyik keleti külvárosba, ahol a nő lakott: a vád szerint az erőszakos cselekmények itt történtek. Tavaly még négy vádpontot hoztak fel ellene (például erőszakos csókolózás, fojtogatás), de ebből hármat az ügyészség már korábban ejtett, csak a negyedik maradt függőben: eszerint Gunatilaka a nő beleegyezése nélkül távolította el az óvszerét, márpedig ez az éppen 5 hónappal a történtek előtt bevezetett új-dél-walesi törvények szerint nemi erőszaknak minősül. Igaz ugyan, hogy a panaszos nem látta, hogy a férfi mikor vette le az óvszert, csak amikor már befejezték a cselekményt, akkor vette észre, hogy az lent van a földön.

Néhány órával az előtt, hogy a Srí Lanka-i válogatott repülőgépe felszállt volna Ausztráliából, Gunatilakát a Hyatt Regency szállodában rendőrök fogták el, és azóta felügyelet alatt tartották. Mivel óvadék lett kifizetve érte, így valamennyire szabadon mozoghatott, bár például az országot nem hagyhatta el.

A tegnap megtartott tárgyaláson azonban kiderült: nincs bizonyíték a vádakra. A krikettező minden kérdésre meg tudott felelni, de a panaszos nő által előadott történet az idők során változott, és egyszer azt is kijelentette, hogy nem emlékszik pontosan, mi történt. A bíró, Sarah Huggett úgy értékelte, a vádlottnak nem is volt lehetősége az aktus közben eltávolítani az óvszert, a nő pedig igaztalanul igyekezett Gunatilakát erőszakos alaknak beállítani – így aztán mindent figyelembe véve felmentő ítéletet hozott.

A játékos, aki az idők során végig tagadta az erőszakot, ezek után köszönetet mondott jogi védőinek, szüleinek és mindenkinek, aki segítette őt ebben az általa nagyon nehéz 11 hónapnak nevezett időszakban, majd elmondta: örül, hogy végre visszanyerte a jó hírnevét, az élete ismét visszatért a rendes kerékvágásba, és alig várja, hogy újra krikettezhessen.


Alapból nem látható kép
×