Izgalmas végjáték után Kuvait jutott tovább a 2024-es Húsz20-as vb selejtezőjében

2023. október 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Négy dél-ázsiai csapat versengett az elmúlt napokban egy katari selejtezőtornán azért, hogy ki juthat be az ázsiai selejtező később tartandó utolsó körébe: ezúttal Kuvait bizonyult a legjobbnak, miután a mai utolsó meccsen sikerült legyűrniük Szaúd-Arábiát.

Kuvaitváros látképe (illusztráció)Kuvaitváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Két másik tornát kell először megemlítenünk, mielőtt erről a most befejeződöttről kezdünk beszélni. Az egyik a július végén és augusztus elején tartott másik (B jelű) ázsiai selejtező (ez a mostani volt az A jelű), ahonnan Malajzia jutott tovább: a mostani győztes Kuvait így Malajziával és még hat másik, erősebb válogatottal fog majd megmérkőzni október végétől kezdve: onnan már közvetlenül a jövő évi Húsz20-as világbajnokságra juthat ki két együttes. A másik torna, ami ide kapcsolódik, az az Öböl-kupa nevű minibajnokság volt, amit most szeptemberben játszottak ugyanezen a katari pályán, és ahol szintén szerepelt a mostani négy közül három válogatott: Kuvait, Szaúd-Arábia és Katar.

A negyedik ország, amely ezen a selejtezőn pályára lépett, a gyengébbnek tartott (és valóban gyengének is bizonyult) Maldív-szigetek volt. Érdekesség, hogy a Maldív-szigetek ugyanekkor az Ázsia-játékokon is fellépett: így az ország egyszerre két külön válogatottat állított ki. Az Ázsia-játékokra egyébként szinte csupa újoncot küldtek, a tapasztaltabb versenyzőiket itt, a vébéselejtezőn szerepeltették. De hiába: minden mérkőzésüket elvesztették.

Nem úgy Szaúd-Arábia, akik a sikertelen Öböl-kupa után (ahol nulla ponttal utolsók lettek) most meglepetésre 6-ból 5 meccset megnyertek. Csakhogy 6-ból 5-öt nyert Kuvait is, így pontegyenlőség alakult ki a végére, és jobb nettó futási arányának köszönhetően a kis olajállam végzett az élen. Az egész torna utolsó mérkőzését egyébként pont ez a két együttes játszotta egymással, és már előtte tudni lehetett: aki ott nyer, az jut tovább. A meccs pedig igen kiélezett volt, az utolsó néhány játszma előtt még bárkinek lett volna esélye nyerni: az ilyen krikettet szeretjük!


Alapból nem látható kép
×