Krikettnagyüzem kezdődik Kelet-Afrikában

2023. június 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Kevesebb mint két hét alatt összesen 41 NH20-as mérkőzésre kerül sor egy férfi tornán Kenyában és egy női tornán Ruandában.

Afrika egy földgömbön (illusztráció)Afrika egy földgömbön (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ma kezdődik és június 21-ig tart a 2023-as afrikai kontinenskupa, ami azonban nem tévesztendő össze az ACA (Afrikai Krikettszövetség) Afrika-kupájával, ami majd várhatóan ősszel lesz! Ezt a mostani bajnokságot nem a szövetség, hanem az egyesült arab emírségekbeli ILT20-as klubszintű bajnokság szervezői hívták életre.

Eredetileg 6 csapat vett volna rajta részt, de először Nigéria, aztán Tanzánia is visszalépett, így csak a házigazda Kenya, valamint Ruanda, Uganda és Botswana szerepel majd. Így viszont a csoportkörben nem egyszer, hanem háromszor fog mindenki mindenkivel játszani, hogy azért mégse legyen kevesebb mérkőzés (sőt, így kicsit több is lett), viszont nem lesznek elődöntők, hanem csak egy döntő, ahova az első két helyezett jut be.

Holnap pedig a már hagyományosnak mondható női Kwibuka-kupa kezdődik Ruandában, ahol ugyanez a négy válogatott verseng majd egymással, valamint még Nigéria is. A tavalyi győztes Tanzánia innen is hiányozni fog, illetve idén nem szerepelnek Afrikán kívüli országok, pedig tavaly erre is volt példa.

A Kwibuka-kupát egyébként 2014 óta rendezik meg minden évben Ruandában, az 1994-es ruandai népirtásra való emlékezés céljából. 2019 óta az itt lejátszott mérkőzések hivatalos NH20-nak számítanak.


Alapból nem látható kép
×