Három százas segítette hozzá Dél-Afrikát a két ponthoz

2023. október 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Srí Lanka nagyot küzdött, de nem sok esélyük volt lekergetni a Dél-Afrika által felállított hatalmas célt, amiben három játékosuk százasa is benne volt. Aiden Markram ráadásul vb-rekordot jelentő gyorsasággal érte el a maga 100 pontját.

Fokváros látképe (illusztráció)Fokváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Két olyan válogatott, Dél-Afrika és Srí Lanka találkozott egymással a világbajnokság negyedik mérkőzésén, amelyeket a papírforma nem tart igazán esélyesnek a végső győzelemre, de azért sokan vannak, akik titkon reménykednek abban, hogy hátha mégis... mert a leggyengébbek közé sem tartozik egyik sem, az biztos.

Dél-Afrika például nemrég egy teljes sorozatot nyert meg az erősebbnek tartott Ausztrália ellen, Srí Lanka pedig a közelmúltban egy 13 meccses győzelmi sorozatot tudott felmutatni (igaz, ez alatt jópár gyengébbnek minősülő csapattal is találkoztak). Viszont az is igaz, hogy mindkét csapatot elég jelentős sérüléshullám sújtotta, főleg a legjobb dobóik dőltek ki a sorból. Talán ennek is voltak köszönhetők a mai magas összpontszámok.

Amint a kapitányok az elején elmondták: mindketten dobással szerettek volna kezdeni, de ezt csak a pénzfeldobást megnyerő Srí Lanka tehette meg. Bár már az első két játszmában négy négyest ütöttek ellenük, de eközben (egy nem keveset, 2,5 fokot görbülő gyors dobással, LKE-vel) sikerült kiejteniük a kapitányt, Temba Bavumát, így nagyon elégedetlenek ekkor még nem lehettek. Ahogy viszont telt-múlt az idő, egyre inkább azzá válhattak: Quinton de Kock és Rassie van der Dussen idegesítően jól játszott ugyanis. Eleinte lassan, de biztosan, majd egyre gyorsítva, és csakazértsem kiesve gyűjtögették a pontokat, ahogy azt egy igazi, hagyományos, szép ENN-meccsen szokás. Egészen a 31. játszmáig együtt voltak bent, amikor is De Kock megszerezte élete első világbajnoki százasát – majd a következő dobásból kiesett, amikor egy magasra pattanó labdába megpróbált belehúzni, de csak az élével találta el, és így elkapták! Azonban Srí Lanka nem nyert valami sokat azzal, hogy ez a kiejtés most sikerült: De Kock helyére ugyanis Aiden Markram állt be, aki hamarosan egészen bevadult, és 49 dobás alatt elérte a száz pontot: világbajnokságon még soha senki nem teljesítette ezt ilyen gyorsan! Amúgy a harmadik játékos, aki százast ért el, a már említett Van der Dussen volt, de neki például több mint kétszer ennyi, 103 labda kellett hozzá – igaz, ő sokkal korábban jött a pályára, így szükséges volt a biztonságra törekednie. Az ilyen eset egyébként, hogy egy ENN-játékrészben hárman is 100-ast érjenek el, rendkívül ritka: még csak most történt meg negyedszer a világon. És megdőlt egy rekord is: mivel Dél-Afrika végül 428 futással végzett, ezzel 11 futással megdöntötték az eddigi legmagasabb világbajnoki csapatpontszám csúcsát, amit Ausztrália ért el még 2015-ben, Afganisztán ellen.

Szóval ahhoz, hogy Srí Lanka megnyerje ezt a meccset, nekik ezt a most megdőlt rekordot kellett volna azonnal megdönteniük. Nem sok esély volt erre, de becsületükre legyen mondva: a próbálkozásuk (főleg az elején) nagyon szépen haladt. Bár Petum Nisszanka mindjárt a második játszmában búcsúzni kényszerült, sőt, a következő dobásból Kuszal Mendiszt is kiküldte a bíró LKE-vel, de őt a DFR (a videóbíró) megmentette, mert kiderült, hogy a labda túl magasra pattant és fölément volna. És ha már Mendisz ilyen szépen megmenekült, hát meg is mutatta, mire képes: 42 dobásból többek között 8 hatost ütve 76 pontig száguldott. A 6. játszma végén egészen különleges állást láthatott a világ: Srí Lanka 54 futással állt, ebből 51-et szerzett Mendisz, 3 pedig extrából jött! De hiába ütött így Mendisz, és hiába érte el az ötvenet később még Csarit Aszalanka és Daszun Sánaka is, a 428 az 428, ezt azért nem sikerült még csak nagyon megközelíteniük sem a végére. 102 futással kaptak ki, de még ezek után sem utolsók a tabellán (hiszen a nyitómeccsen Anglia nagyobb arányban kapott ki).


Alapból nem látható kép
×