Nem segítette ki Bermudát a Philippe: Kanada jutott ki a 2024-es Húsz20-as világbajnokságra

2023. október 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Kisebb meglepetésre majdnem Bermuda nyerte meg a jövő évi vébé amerikai selejtezőjét: az utolsó mérkőzés előtt még ők vezették a tabellát. Előtte három meccs is elmaradt a Philippe nevű trópusi ciklon miatt, de pont ez a Kanada elleni nem: és mivel ezt Kanada nyerte, végül a hatalmas területű északi ország lehet ott (története során először) a jövő évi világversenyen.

Kanada talán leghíresebb városa, Torontó (illusztráció)Kanada talán leghíresebb városa, Torontó (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mivel a vb-t a Karib-térség és az USA közösen rendezi majd, ezért ők automatikusan résztvevők lesznek. Az amerikai földrész selejtezőiben így csak gyengébb válogatottak harcoltak egymással az egyetlen kijutó helyért: a magyar idő szerint tegnap éjjel befejeződő második torna megnyerésével ez a kijutó hely Kanadáé lett.

A selejtezőnek év elején már volt egy első köre: itt 5 válogatott közül hárman jutottak tovább, és csatlakoztak a kiemelt Kanadához a most lezárult második tornán: Bermuda, a Kajmán-szigetek és Panama.

Ez a torna pedig mindjárt első nap egy kisebb meglepetéssel kezdődött: a házigazda Bermuda ugyanis (ráadásul elég nagy különbséggel) legyőzte Kanadát. Bár azt ne feledjük: Bermudának régebben még ENN-státusza is volt, tehát annyira nem gyenge csapatról van szó, de aztán ezt a státuszukat elvesztették, Kanada pedig épp a közelmúltban szerezte vissza (merthogy ők is elvesztették egyszer a sajátjukat). Ezek után az egész torna úgy alakult, hogy ez a két válogatott mindig mindenki mást legyőzött (már amikor az időjárás engedte, hogy legyen egyáltalán játék), így a legutolsó meccs, amikor ismét egymással találkoztak, egyfajta döntőnek is beillett. Mivel Kanada kétpontos hátrányban volt előtte, de az NFA-a jobb volt, így biztosra lehetett mondani: aki ott nyer, az jut ki a világbajnokságra. Ahogy a bevezetőben is írtuk: a Philippe névre keresztelt trópusi ciklon több meccs lejátszását is megakadályozta, de ezét az utolsóét nem: ezt csak egy kicsit kellett lerövidíteni, és végül Kanada magabiztos győzelmet aratott.

A Kajmán-szigetek csak Panamát tudta legyőzni egyszer (a másik összecsapásuk elmaradt), míg Panamának csak onnan van két pontja, hogy két elmaradt meccsükért kaptak egyet-egyet. És egy kis érdekesség Panamával kapcsolatban: az ő viszonylag rövid krikett-történetük során eddig 34 játékos szerepelt NH20-as válogatottjukban, ebből pedig 9-nek (!) Ahir a családneve. Többükről tudni lehet, hogy az indiai Gudzsarát államból vándoroltak be: valószínűleg ez mindegyikükre igaz. Ezen a tornán is 5 Ahir játszott.


Alapból nem látható kép
×