Nagyot dobott Anglia NFA-ján a mai győzelem

2023. október 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Miután a nyitómeccsen az angolok nagy vereséget szenvedtek, a nettó futási arányuk is jó nagy mínuszba ment le. Mai győzelmükkel viszont, amit Banglades fölött arattak, máris bőven pozitívba hozták vissza ezt a mutatójukat.

A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Banglades már a második mérkőzését játszotta ma ezen a Himácsal Prades-i pályán: az elsőn pedig kiderült, hogy a külső pálya homokos alapú talaja elég sérülésveszélyes: az afgán Mudzsíb ur-Rahmán például csak a szerencsének köszönhette, hogy nem sérült meg egy alkalommal. A mai meccs előtt az angol kapitány, Jos Buttler is kifejezte nemtetszését a pályával kapcsolatban, sőt, még azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán világbajnoki összecsapásra alkalmas-e a játéktér. De mivel a Nemzetközi Krikett-tanács szerint alkalmas, így a kérdés nem kérdés többé. Mindenesetre Buttler felhívta a játékosai figyelmét: legyenek óvatosak, ha a pálya külső részein vetődésre szánják el magukat.

Mindkét együttes egyet változtatott a legutóbbi felállásához képest. Az angoloknál Moeen Ali helyett Reece Topley, míg a bengáliaknál Máhmudulláh helyett Máhedí Hászán érkezett. Ez azt is jelentette, hogy Jonny Bairstow ma is játszott: ez lett neki pályafutása során a 100. ENN-je!

Eleinte úgy lehetett gondolni, a sávtalaj és a ritka magaslati levegő a gyors dobóknak kedvez, de a bangladesi gyors dobók az első félidő elején elég rosszul teljesítettek. Bár egészen a 13. játszmáig egyetlen extra pontot sem kaptak a dobók hibáiból az angolok, de ütöttek épp elég rendes pontot: és nem azért, mert annyira kiemelkedően jól játszottak volna, csak egyszerűen a dobások voltak középszerűek. Egyedül Sákib Ál-Hászán tudott valamennyire takarékos lenni a meccs ezen szakaszában, pedig ő pörgető. Ráadásul a 23. játszmában Musztáfidzsur Rahmán majdnem meg is sérült egy furcsa esetben: a vele szemben álló ütős, Joe Root ugyanis kicsit későn, az utolsó pillanatban jelezte, hogy még nem áll készen a dobás fogadására: akkor, amikor már majdnem elhagyta a dobó kezét a labda. Rahmán természetesen sportszerűen megpróbált megállni, de a lendület továbbvitte és elesett. Még az orvosoknak is be kellett jönniük, de szerencsére nem lett említésre érdemes baja. Ebben az időszakban azonban javult a bengáliak gazdálkodása, az angol pontarány 6 alá csökkent, de a kapuk nem igazán forogtak veszélyben. Dawid Malan például 140 futásig jutott el ma, ami nála egyéni rekord is, ráadásul 36 évesen ő lett az angol válogatott történetének legidősebb játékosa, aki százast szerzett. Bairstow és Root is begyűjtötte a maga 50-esét, és amikor a 40. játszmában 296/2 volt az állás, akár az is benne volt a levegőben, hogy 400 is lehet a vége. Ám az utolsó játszmákban megváltozott a játék képe, és sorra potyogtak a kapuk: nem kevesebb mint 7 az utolsó nagyjából 10 játszmában. Mivel Banglades lassú játékütem miatt büntetésben részesült, így az utolsó két játszmában csak 4 mezőnyjátékosuk tartózkodhatott a pálya külső részén, ám ezt nem igazán tudták kihasználni az angolok, csak három négyest ütöttek ezalatt, összességében pedig 364-gyel zártak.

Ez a 364 igaz, hogy nem volt 400, de azért így is elég magas pontszámnak tűnt. És elég hamar be is bizonyosodott, hogy ezt ma az ázsiaiak nem fogják tudni lekergetni: főleg annak a Reece Topley-nak köszönhetően, aki, mint az elején írtuk, ma játszotta első meccsét a tornán. Ő ugyanis mindjárt a 2. játszmában kiejtette Tándzsid Hászánt és Nádzsmul Hoszen Sántát, aztán a hatodikban Sákib Ál-Hászánt is – ezek után pedig már nem volt visszaút a tigrisek számára, hiába tartotta magát igen jól és jutott el 76 futásig Litan Dász és hiába küzdött néha erőn felül a sorvég. Érdekesség, hogy Liam Livingstone ütősként kacsázott az első félidőben, most viszont, hogy a 40. játszmában beállt dobni is, első labdájából kaput is szerzett.

Anglia végül nagy különbséggel, 137 futással győzött, így bőven pozitívra változott a múltkori negatív NFA-juk, a tabellán pedig följöttek az 5. helyre, megelőzve a 6. helyre visszacsúszó Bangladest.


Alapból nem látható kép
×