Rekordmagas kergetés után Pakisztáné a két pont Srí Lanka ellen

2023. október 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Gyenge dobójáték után 345-ös célt kellett lekergetniük Srí Lanka ellen a pakisztániaknak: ez még soha senkinek nem sikerült egy világbajnokságon, de most először igen! Mindkét félidőben két százast is láthattunk, ilyen sem volt még a vébék történetében.

A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)

A kép szerzője: Muhammadhasnainnaeem (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Ha a két válogatott összecsapásainak történetét vizsgáltuk a mai találkozó előtt, két ellentétes sorozatot figyelhettünk meg. A világbajnokságokon Pakisztán eddig 7-szer találkozott Srí Lankával, és mind a 7-szer a pakisztániak nyertek, viszont az utolsó 6 ENN és NH20 formátumú meccsüket kivétel nélkül a Srí Lanka-iak nyerték. Valamelyik sorozatnak ma meg kellett szakadnia.

A lélektani előny talán a zöld sólymoknál lehetett, hiszen ők megnyerték az első mérkőzésüket ezen a vébén, míg Srí Lanka elvesztette a sajátját. Viszont a pakisztáni szurkolók nagyon hiányozhattak ma is: még mindig rengetegen nem kapták meg a vízumot, hogy a helyszínre, Indiába utazhassanak. A Pakisztáni Krikett-tanács elnöke, Záka Asraf ezt most szóvá is tette, de egyelőre ez sem segített a lassú folyamaton semmit.

Visszatérve a mai meccsre: Srí Lankánál Kaszun Rádzsita helyett bekerült a csapatba a sérüléséből visszatérő pörgető, Mahís Tíksana, míg Pakisztánnál a formán kívül levő Fáhar Zamánt ezúttal Abdulláh Safík váltotta a pályán.

Srí Lanka az ütést választotta, mert mint kapitányuk elmondta: arra számítottak, hogy idővel a talaj le fog romlani és nehezebbé teszi az ütést. Az biztos, hogy eleinte igen ütősbarát volt a sáv: ez abból is látszik, hogy bár Kuszal Perérá kacsázott, de a másik nyitó ütős, Petum Nisszanka 50-est, míg a 3. rendű Kuszal Mendisz és a 4. rendű Szadhíra Szamaravikrama százast ért el – utóbbi élete során ENN-ben először! A máskor félelmetes pakisztáni dobójáték ma eléggé csődöt mondott, a 4 kapuig jutó Haszan Alí is csak elég későn tudta megszerezni az a négy kaput. Igaz az is, hogy nem csak a dobókon múlt: az első 7 játszma alatt például kétszer is elejtették a mezőnyben Mendiszt – egyszer éppen az az Imám ul-Hak, aki aztán (jóval-jóval később) el is kapta (ráadásul egész szép mozdulattal). De addigra már, mint írtuk, Mendisz átlépte a 100-at, sőt, nem is lassan: magát a 100 pontot mindössze 65 dobásból teljesítette, amivel megdöntötte Kumár Szangakkára 2015-ben felállított Srí Lanka-i vébérekordját. Ráadásul mai 122 futása után ideiglenesen a teljes 2023-as világbajnokság összesített ütősranglistáján is átvette a vezetést. Végül Srí Lanka 344 ponttal zárt, ami a legmagasabb érték náluk a vb-k történetében egy teljes jogú ICC-tagország ellen.

A második félidő azonban rossz hírekkel kezdődött a szigetországiak számára: Mendiszt görcsös fájdalmak miatt kórházba kellett szállítani! A mezőnybe most Dusán Hémanta jött be a helyére, a kapu mögött pedig (mivel Mendisz volt az első számú kapus) Szamaravikrama helyettesítette.

Amint a bevezetőben is írtuk, 345-ös vagy magasabb célt világbajnokságon még soha senki nem kergetett le. Pakisztán előtt így tehát óriási feladat tornyosult, de természetesen belevágtak. A belevágás eleje viszont nem sikerült nekik jól: Imám ul-Hakot például egy rosszul sikerült húzás után elkapták (ő egyébként feltűnően sokszor esik ki pont így...), és Bábar Ázam is távozni kényszerült már a 8. játszmában, amikorra még csak 37 pontot tudtak összekaparni. Egy érdekes statisztikai adat is napvilágot látott a 7. játszmában: idén ez már sorban az 1000. dobás volt egy ENN első erőfölényében Pakisztán ellen, ami alatt nem született egyetlen hatos sem! De Ázam kiesése után lassacskán fordult a kocka. Abdulláh Safík és Mohammad Rizván megvetette a lábát a pályán, és egyre gyorsabban és gyorsabban szerezték a futásokat: a csapat pontaránya a 9. játszmától kezdve szinte folyamatosan nőtt és nőtt. Végül Safík 113 pontnál esett ki, a többször is ápolásra szoruló, de így is kitartó Rizván pedig a meccs végére egyéni csúcsot jelentő 131-neskiig jutott el, átvéve a vezetést az összesítettben Kuszal Mendisztől. Így tehát ezen a mérkőzésen négy játékos szerzett 100-ast: ilyen az eddigi 4664 ENN-meccsen csak kétszer történt, világbajnokságon pedig ez az első eset. Safík 113-a pedig a legmagasabb pakisztáni vébédebütánspontszám is egyben: az eddigi rekordot 82-vel tartotta Mohszin Hán, aki még 1983-ban ért el ennyit, ugyancsak Srí Lanka ellen. Mindezen eredményeknek köszönhetően pedig a mai meccsen 10 dobással a vége előtt sikerült a rekordmagas kergetés Pakisztánnak: ezzel pedig megmaradtak 100%-osak, Srí Lanka pedig továbbra is nulla ponttal áll.


Alapból nem látható kép
×