Könnyed indiai győzelem közben döntött meg egy fontos világcsúcsot Rohit Sarmá

2023. október 11. – Szerző: Krikettgalaxis

A mai napi vébémeccsen a házigazda India a fővárosban fogadta az afgánokat, akik igen régóta nyeretlenek a világbajnokságokon. Ez a sorozatuk ma sem szakadt meg, többek között Rohit Sarmának köszönhetően, aki mostantól a világ legtöbb nemzetközi 6-osát is magáénak mondhatja.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Igazi nyárias forróság fogadta Újdelhiben a két csapatot: az Ausztrália ellen győzelemmel kezdő Indiát és a teljes tavalyi és az eddigi idei vébén is nyeretlen Afganisztánt. Ütősbarát sávtalaj és a meccs első felében igen magas, később (este) pedig lecsökkenő hőmérséklet: mi kell még ahhoz, hogy a pénzfeldobást megnyerő csapat az ütést válassza? Talán más nem is, hiszen az afgán kapitány, Hasmatulláh Sáhídí azt is választotta.

A vendégek az előző találkozójukhoz képest változatlan összeállításban léptek pályára, míg India egyet cserélt a talajhoz alkalmazkodva: a pörgető Ravicsandran Asvin helyett Sárdul Thákurt tették be a csapatba. Subman Gil még mindig nem gyógyult meg teljesen a dengue-lázból, ezért még csak el sem utazott a helyszínre a csapattal, míg Hárdik Pándjával kapcsolatban azt érdemes megemlíteni, hogy éppen ma lett 30 éves!

A kezdés előtt egy rövid gyászszünetre került sor, mivel múlt szombaton óriási földrengés pusztított Afganisztánban, és azóta is sok az utórengés: több ezren vesztették életüket a katasztrófában. A gyászszünetet nagyjából feleannyi néző láthatta, mint ahányen befértek volna, ugyanis a kezdésre még elég foghíjasak voltak a lelátók, de az emberek folyamatosan érkeztek, és később teljesen megtöltötték a stadiont.

Az első félidő afgán játékára sokszor talán az óvatosság szó lehetett jellemző, máskor pedig csak hiába akarták, egyszerűen nem tudták jól megjátszani a labdákat. Így a pontgyűjtés annak ellenére kicsit lassabban haladt, hogy a talaj valóban nem tartogatott túl nagy meglepetéseket. A magas rend viszonylag hamar búcsúzott, csak a 4. és 5. rendű ütős, Hasmatulláh Sáhídí és Azmatulláh Omarzí hozott végre stabilitást a pályára: ők ketten 121 futással gyarapították az összpontszámot. Az indiai dobók megtették, amit meg kellett, a legsikeresebb közülük Dzsaszprít Bumráh volt, aki 4 kapuja mellett takarékosságával is kitűnt. A félidő közepén láthattunk egy gyorsítást az afgánoktól, illetve természetesen a legvégén is, így aztán 272 pontra föl tudtak jönni, ami önmagukhoz képest nem rossz, de azért egy India ellen nehezen védhetőnek tűnt.

És a hazaiak ezt mindjárt a kergetés elején nyilvánvalóvá is tették. Elsősorban az egyik nyitó ütős, Rohit Sarmá, aki rendkívül gyorsan indított: volt olyan pillanat (a 9. játszma után), amikor neki már 71 (!) futása volt, miközben nyitó társának, Ísán Kisannak csak 10. Végül mindkettejükkel az afgánok legnagyobb világsztárja, Rásid Hán végzett, de már kicsit későn: Kisan 47, Sarmá pedig 131 ponttal esett ki. Az utólag okoskodók persze megkérdezték: miért nem küldte be hamarabb Rásid Hánt a kapitány? A választ nem tudjuk. Más kapu nem is esett már a játékrész során, és Virát Kohlí is begyűjtött egy 50-est, így aztán 35 játszma alatt simán sikerült a kergetés.

Ahogy a címben is írtuk: ez alatt a kergetés alatt Rohit Sarmá megdöntött egy érdekes rekordot: eddig 553 darab válogatottbeli hatosával Chris Gayle tartotta a csúcsot, de Sarmá az eddigi 551-éhez ma hozzátett ötöt, így 556-tal most már ő vezeti ezt a speciális ranglistát. Az már csak mellékrekord, hogy most érte el az 1000 világbajnoki futást is, méghozzá 19 játékrész alatt: ezzel ugyanúgy egy játékrésszel előzte meg Szacsin Tendulkart, mint az ausztrál David Warner három nappal ezelőtt.


Alapból nem látható kép
×