Jól kezdett Srí Lanka az ausztrálok ellen, de aztán összeomlott

2023. október 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Két (meglepetésre) eddig nulla pontos csapat, Srí Lanka és Ausztrália csatázott ma azért, hogy ne szálljanak el végleg a reményeik az elődöntőbe jutással kapcsolatban. Persze a vesztes is továbbjuthat még, de már pokolian nehéz dolga lesz.

Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Érdekes módon eddig tehát mind Srí Lanka, mind Ausztrália nyeretlen a világbajnokságon, azonban mégis bizonyos szempontból ellentétes utat jártak be eddig: míg Srí Lankának az ütőjátéka tűnt erősnek, a dobóik gyengének, addig Ausztrália éppen az ütés terén múlta alul önmagát, hiszen eddigi két mérkőzésén még a 200 futást sem tudta elérni, és egy játékosuk sem jutott el 50-ig sem. Sőt, az összes csapat közül ez előtt a találkozó előtt az ausztrálok rendelkeztek a legalacsonyabb (18,80-as) ütési átlaggal, ráadásul rossz NFA-juk miatt a tabella utolsó helyén álltak. Már csak ezek miatt is érdekesnek ígérkezett ez a mai összecsapás.

Srí Lankánál azonban az elmúlt napokban tovább nőtt a sérültek hosszú listája (ne feledjük, számos igen jó játékosuk már a vébékeretből is kimaradt emiatt): legutóbb Matísa Patiranát vesztették el vállsérülés és Daszun Sánakát, eddigi kapitányukat négyfejűcombizom-sérülés miatt. Patirana helyett Lahiru Kumára került be a csapatba, míg Sánaka helyett Csamika Karunáratna. A kapitányi teendőkkel Kuszal Mendiszt bízták meg. Eközben az ausztrálok nem változtattak semmit legutóbbi meccsükhöz képest.

Srí Lanka ezúttal az ütést választotta, bízva abban, hogy ahogy múlik az idő, egyre jobban fog téríteni a talaj. Most mindjárt az első dobás hozott egy kis izgalmat: az ausztrálok LKE miatt apelláltak, de a videóbíró megerősítette, amit a pályán levő játékvezető is látott: hogy Petum Nisszanka beleért az ütőjével a labdába. Ezek után Nisszanka és nyitó társa, Kuszal Perérá szép menetelésbe kezdett, mindketten átlépték az 50, sőt, aztán a 60 pontot is – bár meg kell említeni, hogy a 10. játszmában volt egy eset, amikor a bíró nem ítélt kiesést Perérá ellen, és az ausztrálok nem kértek videóbírót sem, pedig mint utólag kiderült: igazából érvényes LKE lett volna! Srí Lanka ezek után állt már 125/0-n is, később (Nisszanka kiesése után) 157/1-en is, de innen képesek voltak 9 kaput úgy elveszteni, hogy mindössze 209 futást szerzett az egész csapat! Ez ám az összeomlás! Az egyik fő összeomlasztó dobó az az Adam Zampa volt, akit korábban sokan kritizáltak pazarló gazdálkodása miatt, és ma sem túl takarékosan kezdett – aztán mégis hőssé vált, mert 4 kaput is szerzett, méghozzá két alkalommal kettőt viszonylag gyors egymásutánban.

Már az első félidőben, a 33. játszma elején meg kellett szakítani egy kicsit (nagyjából fél óráig) a játékot egy kis eső miatt, majd a második játékrész is később tudott csak elkezdődni: ekkor nem is az eső, hanem a hirtelen feltámadó viharos szél kényszerítette egy kis várakozásra a rendezőket és a játékosokat. De játékidő így sem veszett el, nem kellett módosított célt számolni.

Bármennyire is látszott, hogy valóban segíti a pörgetőket a talaj, és bármennyire is voltak jó pörgetők a Srí Lanka-i csapatban, azért annak kicsi volt a valószínűsége, hogy Ausztrália innen nem nyer. És bár Dilsán Madusanka (aki történetesen nem is pörgető) csodásan kezdett (első két játszmája szűz volt, és két kaput is szerzett), ez a valószínűség ekkor sem nőtt nagyot. Az ausztrál ütősök most egy kicsit megemberelték magukat, és megszületett az első, sőt első két 50-esük is a tornán: Mitchell Marsh 52, míg később Josh Inglis 58 futással zárt, a kergetés pedig 88 dobással a félidő elméleti vége előtt lezárult.

Ausztrália így tehát följött 2 pontra, de a jelenleg négy darab 2-pontos csapat közül még mindig ők az utolsók a rossz nettó futási arányuknak köszönhetően. Srí Lanka az utolsó előtti helyen áll, csak Hollandia van mögöttük, és ha el akarnak érni valami komoly eredményt, akkor több vereség már nem nagyon fér bele nekik...


Alapból nem látható kép
×