De ki állítja meg Új-Zélandot?

2023. október 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Afganisztán sem, amint ma kiderült. Így aztán a kivik már 4-ből 4 győzelmet könyvelhetnek el, amivel természetesen az első helyen állnak, és nagyon jó eséllyel pályáznak egy elődöntős helyre. Bár ne feledjük: eddig Anglia kivételével három gyengébb besorolású ellenféllel találkoztak csak.

Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)

A kép szerzője: Glen Fergus (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 2.5

Mindkét együttes önbizalommal telve érkezhetett meg a mai összecsapásra, hiszen Új-Zéland eddig minden mérkőzését megnyerte, míg az afgánok kisebb (nagyobb) meglepetésre legutóbb felülmúlták a címvédő angolokat. Így aztán utóbbi válogatott nem is változtatott semmit az összeállításán, és Új-Zéland is csak kényszerből cserélt egyet: az igazán balszerencsés Kane Williamsonnak ugyanis, amikor több mint fél év kihagyás után múltkor végre visszatért, máris eltörött az egyik hüvelykujja... Így a helyére visszakerült az a Will Young, akit múltkor pont Williamson visszatérése miatt mellőztek.

Sokan meglepődtek, amikor a pénzfeldobást megnyerő Afganisztán a dobást választotta, hiszen egyrészt a múltbeli adatokból úgy tűnt, ők inkább a felállított cél megvédésében jeleskednek, másrészt a pörgetőbarát talaj az idő múlásával csak romolhat, ami nem kedvez a másodikként ütő csapatnak. De ha már így döntöttek, hát nekiálltak dobni. Nem is volt a dobójátékkal különösebb gond, azzal viszont annál inkább, hogy már az első erőfölény idején (az első 10 játszmában) két elkapást is elejtettek a mezőnyben, amik pedig a meccs ezen szakaszában kulcsfontosságúak lehettek volna... Így aztán nem csoda, hogy az amúgy is bizonyítani vágyó Young hamarosan ötvenest szerzett – bár tegyük hozzá, elég lassan. Bár ehhez meg tegyük hozzá, hogy ENN-meccsen vagyunk, és annak is az elején, szóval nem hibáztatható a lassúságért. Viszont aztán a 21. játszmában Navín ul-Hak hirtelen kiejtett két ütőst (köztük Youngot), a következőben pedig Rásid Hán is lecsapott: pár dobáson belül tehát 109/1-ről 110/4-re esett vissza Új-Zéland! Erejüket viszont mi sem mutatja jobban, mint hogy ezek után vissza tudtak kapaszkodni, és először Tom Latham és Glenn Phillips párosa stabilizálta magát igen sokáig, majd a félidő végére aki csak sorra került, mindenki agresszív játékra kapcsolt, így hirtelen megnövekedett a pontarány, és természetesen a pontszám is: összesen 288-at szerzett a csapat, holott a félidő felénél még azt is valószínűleg jó szívvel fogadták volna el, ha valaki 250-et jósol nekik. Az afgánok azt is igazán sajnálhatják, hogy a már említett két elrontott elkapáson kívül később elejtettek még hármat és egy kifutási esélyt is elszalasztottak... Új-Zéland számára pedig intő jel, hogy ilyen lehetőségek egyáltalán előfordultak – lehet, hogy egy eredményesebb mezőny ellen nagyon megszenvedtek volna.

A kergetés során sokáig nem maradtak fenn az afgán remények. A korábbi mérkőzéseiken is láttuk, hogy ütőjátékuk mennyire függ a magas rendtől, és a közepes rend mennyire keveset tud hozzáadni az összteljesítményhez, így rendkívül fontos lett volna nekik, hogy nyitó ütőseik minél tovább bent maradjanak – ám Matt Henry és Trent Boult kihasználta, hogy nem csak a lassú, de a gyors labdák is szépen térülnek ki, és a 6. játszma végén és a 7. elején két dobáson belül kiejtették a két nyitó ütőst. Később csak a 3. rendű Rahmat Sáh és az 5. rendű Azmatulláh Omarzí társulása volt képes hosszabb ideig megmaradni a pálya közepén, ám a 26. játszmában Omarzí is búcsúzott, innentől pedig teljes volt az összeomlás: az ezt megelőző 97/3-ról ugyan még föl tudtak jönni 125/5-re, de aztán úgy vesztették el az utolsó 5 kapujukat, hogy mindössze 14 futást gyűjtöttek be ezalatt. Így végül nem hogy a célt nem érték el, de még csak a cél felét sem... amivel Új-Zéland NFA-ja is jókora löketet kapott, Afganisztáné pedig jócskán visszaesett.

Egy kisebb mérföldkövet érdemes még megemlíteni: Mitchell Santner most szerezte meg 100. ENN-kapuját, így egy rövid ideig véletlenül pont 100–100 kapuval állt ENN és NH20 formátumban is. De ezt a szép statisztikát rögtön el is rontotta, mivel utána még két kaput begyűjtött.


Alapból nem látható kép
×