Catherine Dalton az első női edző a PSL-ben

2023. október 18. – Szerző: Krikettgalaxis

A 30 éves ír válogatott játékos, Catherine Dalton lett a Multan Sultans gyorsdobó-edzője, amivel két tekintetben is az első lett a világon.

Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)

A kép szerzője: Thealimir (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Egyrészt ő az első női edző a pakisztáni Húsz20-as ligában, másrészt nem csak Pakisztánban, de a világon is az első, aki valamilyen nagy férfi csapatnál a gyors dobókat készíti fel.

Bár Dalton Angliában született, de 2015-ben ír állampolgárságot is kapott, és 8 alkalommal szerepelt az ír válogatottban is. Jelenleg az Angol Krikett-tanács által tanúsított 3. szintű haladó edző, aki dolgozott már az angol székhelyű Nemzeti Gyorsdobó-akadémiánál és az indiai Végső Sebesség Alapítványnál is. Előbbinél például André Nellel és Ian Ponttal, utóbbi helyen pedig például Dípak Csáharral is dolgozott együtt.

Pakisztánba kétszer is ellátogatott korábban, és olyan fiatal gyors dobókkal is foglalkozott már, mint például Mohammad Éliász, Szamín Gul és Ársad Ikbál, valamint néhány még fiatalabb, 19 év alatti, ma még kevésbé ismert játékos.

Alí Tarín, a Multan Sultans tulajdonosa elmondta: Dalton már csaknem öt éve részt vesz a klub játékosfejlesztési programjában, és ő személyesen látta, hogy ezalatt mennyi eredményt ért el. Kifejezte azt is, mennyire örül annak, hogy Dalton első komoly lehetősége egy ilyen feladatra éppen az ő csapatuknál érkezett el. Hozzátette: jelenleg három férfi edzőjük van, de összesen három nőt is szeretnének, akik, ha majd elindul egyszer a női PSL, akkor ott is fognak tudni segédkezni.

Ám egyelőre a 2023-ra tervezett női PSL-ből nem lett semmi (a Pakisztáni Krikett-tanácsban bekövetkezett változások miatt), így nem lehet tudni, az a bajnokság mikor és milyen formában indul majd. A férfi PSL következő idényének viszont már pontos dátuma is van: 2024. február 8-tól március 24-ig fog tartani.


Alapból nem látható kép
×