Az írek elrontották a skótok visszatérését a női ENN-be

2023. október 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Több mint 20 év után újra egynapos nemzetközi (ENN) mérkőzéseket játszott a skót női válogatott, méghozzá egy hárommeccses sorozatot Írország ellen. Bár mindjárt az elsőt megnyerték a kékek, de a második kettőn az írek visszavágtak, és 2–1-re behúzták a sorozatot.

Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ez előtt a sorozat előtt Skóciának mindössze 8 női ENN-je volt, méghozzá a 2001 és 2003 közti időszakból. (Egy kis érdekesség: egyszer még Japán ellen is játszottak, mert valamilyen okból az amúgy akkor igen gyenge Japánnak is volt ekkor ENN-jogosultsága.) Több mint 20 év elteltével újra pályára léptek a skótok, természetesen 100%-ban kicserélődött csapattal. De nem ám a hideg, esős északon, hanem semleges és kellemes helyszínen, a mediterrán Spanyolországban, egészen pontosan az andalúziai Palomares melletti pályán.

Az első összecsapáson Írország a dobást választotta. Az első félidőben egyértelműen a Bryce testvérek domináltak: Sarah 42, míg nővére, Kathryn 78 pontot szerzett, viszont mivel a többi csapattag gyengélkedett, ezért az ő 120 futásuk bőven több mint a felét adta ki a teljes csapat összpontszámának. Ráadásul az ír dobók (főleg a félidő elején illetve a második felében) igen sok széleset is dobtak, így aztán 31 extrát is odaajándékoztak a skótoknak, így jött ki a végső 211. A folytatásban aztán az ír ütősök nem igazán tudtak mit kezdeni például a 19 éves Olivia Bell dobásaival, akinek 8 játszmája alatt mindössze 15 futást tudtak begyűjteni. De kevesebb volt az extra is, és főleg a közepes és alacsony ütősrend amúgy sem állt a helyzet magaslatán, így végül a skótok 40 futással győzedelmeskedtek.

A második mérkőzésen ismét az írek nyerték a pénzfeldobást, de ezúttal ütéssel kezdtek. Bell ismét igen takarékosan dobott (10 játszmát 2,70-es gazdálkodással), de a többi dobó most jóval pazarlóbb volt, így az ír ütősök közül hárman is 50-est szereztek (Leah Paul, Amy Hunter és Orla Prendergast). Rajtuk kívül még hármuknak sikerült kétszámjegyű eredményt összehozniuk, így az előzőnél jóval magasabb, 270-es pontszámot mutatott a szünetben az eredményjelző. A skótok vesztét leginkább az okozta, hogy négy ütősük is kacsával esett ki, további három pedig 10 alatti pontszámmal, az a kevés játékos pedig, aki jobban ütött, ahogy mondtuk: kevés volt.

A mai, utolsó meccs részben igen hasonlóan alakult, mint az előző, részben viszont nagy különbségek is voltak. Megint Írország nyerte a pénzfeldobást, megint ütéssel kezdtek, Paul megint 50-esig (sőt, 70-ig) jutott, de például az eddigi legtakarékosabb skót dobó, Bell, ezúttal a legpazarlóbb volt az egész mezőnyből: talán kiismerték a játékát? Mindenesetre az írek most egy közepes, 239-es pontszámmal zártak, és ezúttal Skócia sem maradt le annyira a kergetésben. Bár most is volt 6 játékosuk, akinek nem sikerült elérnie a 10 pontot, és további kettő, aki 10 illetve 11 futással esett ki, de most ott volt Kathryn Bryce, aki a vállán vitte az egész csapatot, és bár győzelemhez nem tudta őket segíteni, de ahhoz, hogy a vereség szorosabb, mindössze 33 futásos legyen, ahhoz igen.

A skótok összesített veresége ellenére a (magasan) legeredményesebb ütőjátékost ők adták: bár az ír Leah Paul sem volt rossz a maga kettő plusz majdnem még egy ötvenesével, de rajta is bőven túltett a már többször megemlített Kathryn Bryce, aki 78, 67, végül pedig 83 futást gyűjtött be, a skót csapat történetének egyéni ENN-rekordját két alkalommal is megdöntve.

Mivel a két együttes még a régmúltban is találkozott egymással kétszer, így az örökmérlegük most már 5 mérkőzésből 4 ír és egy skót győzelem.


Alapból nem látható kép
×