Későn jött a holland feltámadás, így már Srí Lanka sem nyeretlen a vébén

2023. október 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Borzalmasan kezdtek Hollandia ütősei a mai teljes egészében nappali világbajnoki meccsen, aztán bár később látványosan feljavult a csapat játéka, ez sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozzák Srí Lankát abban, hogy megszerezzék első pontjaikat.

A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Érdekes összecsapásnak ígérkezett a mai. Egyrészt ott voltak a hollandok, akik múltkor meglepetésre legyőzték az igen erős Dél-Afrikát, így biztosan most is nagy önbizalommal léptek pályára, másrészt ott voltak a Srí Lanka-iak, akik az egyedüli pont nélkül csapatként most az utolsó szalmaszálba kapaszkodtak... Ráadásul ez a két válogatott volt az, amelyik a nyári selejtezőtornáról jutott ki a világbajnokságra: azon a tornán kétszer is találkoztak egymással, és akkor mindkét alkalommal az ázsiaiak bizonyultak jobbnak.

A változatlan összeállításban pályára lépő Hollandia az ütést választotta – ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a két csapat összesen 5 korábbi mérkőzésén mindig Srí Lanka ütött először. Utóbbiaknál egyébként már a világbajnokság előtt is sok volt a sérült játékos, azóta pedig még ketten (Matísa Patirána és Daszun Sánaka) kidőltek a csapatból, így helyettük tartalékokat lehetett benevezni a keretbe: ez a két tartalék a rutinos Dusmanta Csamíra és a még nála is jóval rutinosabb Anydzseló Mattijúsz volt. És bár ők ma még nem játszottak, de így is volt két változtatás a pályára lépők között is: Lahiru Kumára és Dunit Vellalagé helyett Dusán Hémanta és Kaszun Rádzsita került be a csapatba.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a kimaradók hogyan játszottak volna, de hogy Rádzsita kiválóan, az biztos. Mindjárt az első dobásából, amit Vikramjit Singhnek dobott, ki is ejtette a hollandok ütősét, majd a 10. játszma végén végzett Max O’Dowddal, két játszmával később pedig Colin Ackermannal is: az első három ütős 54 futás után búcsúzott. Ezek után Dilsán Madusanka pillanatai következtek, ugyanis a 4. és 5. rendű ütősöket ő ejtette ki elég gyorsan, és még a 22. játszmában Mahís Tíksana is beköszönt egyszer: az állás 91/6-ra módosult. Azonban ezek után a dolgok nem úgy folytatódtak, ahogy eddig láttuk. Az igaz, hogy Hollandia a 11. és a 30. játszma között egyetlen egy határt sem ütött (csak egy túldobásból szereztek egyszer négyest), de a 7. kapus társulás, Sybrand Engelbrecht és Logan van Beek egészen a 46. játszmáig kikezdhetetlen maradt, és amíg együtt voltak, 130 ponttal gyarapították a csapat vagyonát. Nem mellesleg ezzel a 130-cal ők lettek világbajnokságok történetének legeredményesebb 7. kapus párja! A 43. játszmában egyébként még két apró érdekesség is történt egymás után: először egy labda a kapus lábszárvédőjéről rápattant a földre helyezett sisakra, ami a szabályok értelmében azt jelentette, hogy a mezőnyjátékos csapat büntetéseként Hollandia 5 extra pontot kap. Utána pedig rögtön a következő dobásból Hémanta, a mélységi csúcs mezőnyjátékos ejtett el egy kínálkozó (bár annyira nem egyszerű) elkapási lehetőséget. Végül Hollandia (nem mellékesen az elég sok, 33 extrának is köszönhetően) arról a bizonyos 91/6-ról egy igen versenyképes 262-re tudta felhozni a pontszámát. Bár az igaz, hogy úgy tűnt: a talaj is javult az ütősök számára, így Srí Lankának még nem kellett kétségbe esnie ezek után sem.

Azt már láttuk (például) Dél-Afrika ellen, hogy a holland dobójátékban van fantázia és tehetség. Ennek most is mutatkoztak jelei, de összességében csak egyetlen dobójukról volt elmondható, hogy igazán veszélyes volt végig: az indiai ősökkel rendelkező, 20 éves Aryan Dutt, aki 3 kapuja mellett elég takarékos is volt. De az ENN szabályai szerint ő sem dobhatott többet 10 játszmánál, a többiek pedig sokszor csak kínlódtak. Ezt a kínlódást elsősorban Szadhíra Szamaravikrama ellen tapasztalhattuk, akit több mint 100 dobás után sem tudtak kiejteni, és aki 91 futást összehozott a végére: egymaga annyit, amennyije a hollandoknak volt az első 6 ütősük kiesése után. De nem ütött rosszul Petum Nisszanka (54) és Csarit Aszalanka (44) sem, ráadásul a hollandoknál is elég sok volt az eladott extra (24), így a vártnál talán kicsit nehezebben, de végül nagy küzdéssel Srí Lanka 10 dobással a vége előtt beért a célba.

Mivel azonban a szigetországiak győzelme nem volt valami nagy arányú, ezért NFA-juk továbbra is elég gyenge, így maradtak a tabella 9. helyén, mindössze Afganisztánt megelőzve, miközben a hollandok egy hellyel előttük vannak.


Alapból nem látható kép
×