Dél-Afrika nagy győzelme után már csak hajszálnyira az angolok az utolsó helytől

2023. október 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Nagy bajba került az angol válogatott a világbajnokságon: újabb méretes vereséget szenvedtek, így már csak 0,002 NFA választja el őket attól, hogy a tizedik helyen találják magukat a tabellán! És még hátravan nekik India és Ausztrália is... Eközben Dél-Afrika visszatalált a jó útra, amit múltkor egy rövid időre elhagyott.

Fokváros látképe (illusztráció)Fokváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Míg Anglia legutóbb meglepetésre kikapott Afganisztántól, addig Dél-Afrika ugyancsak váratlanul a hollandoktól szenvedett vereséget. A mai nap nagy kérdése így az lehetett, hogy melyik csapat tud kijönni ebből a kellemetlen gödörből. Érdekesség, hogy az angolokat legyőző afgánok vezetőedzője, Jonathan Trott éppen angol válogatott volt korábban, a dél-afrikaiakat legyőző Hollandia vezetőedzője, Ryan ten Doeschate pedig éppen Dél-Afrikában született...

Az angoloknál jó hírnek számított, hogy visszatért a mostani vébén első meccsére készülő, korábban csípősérülést szenvedő Ben Stokes, de betették a csapatba David Willey-t és a világbajnoki debütáns Gus Atkinsont is. A három új ember a vártnál gyengébben teljesítő Liam Livingstone, Chris Woakes és Sam Curran helyére érkezett. Dél-Afrikánál a kapitány, Temba Bavuma valamilyen betegség miatt maradt ki, helyére Reeza Hendricks került be, míg a kapitányi feladatokat Aiden Markram látta el.

Bár Anglia mostanában a legtöbb olyan ENN-jét elvesztette, amikor dobással kezdtek, de ma is ezt választották, miután megnyerték a pénzfeldobást. Az első félidő azonban Dél-Afrikának kezdődött jobban rögtön egy 4-essel, amivel Quinton de Kock mutatkozott be, ám ez a jó kezdés csak eddig az egy dobásig tartott: a következőből ugyanis De Kock máris kiesett! Bár a bíró először nem ítélt semmit, amikor a ferde hajtással próbálkozó ütős csak éppen belepiszkált a labdába, amit a kapus elkapott, de a videóbíró a technika segítségével megállapította, hogy történt beleérés az ütővel. Érdekesség, hogy a dobó, Reece Topley ezen a világbajnokságon eddig 23 labdát dobott balkezes ütősöknek, és ebből 5 (!) kaput szerzett. Ez a legtöbb a torna összes dobóját nézve. A folytatásban ezek után Dél-Afrika lassan lendült bele a játékba, például 6 játszma után még csak 18 futásuk volt. A következő játszmában Topley bal mutatóujját egy visszaütött labda eltalálta, ami láthatóan eléggé fájdalmas volt számára, és még az orvos is bejött ápolni – a dobó azonban nem hagyta el végleg a mezőnyt, és még később is bejött dobni. Egy picit talán ez a sérülés is benne volt abban, hogy a második kapus társulás, Hendricks és Rassie van der Dussen sokáig bírta a pályán, ráadásul folyamatosan növelni is tudták a csapat pontarányét. Mire a 20. játszmában Van der Dussen kiesett, már 125 pont állt Dél-Afrika neve mellett, és a kapuk ezek után sem jöttek valami könnyen az angol dobók számára. Hendricks 85 pontig jutott el, de Aiden Markram is begyűjtött 42-t, Heinrich Klaasen 67 dobásból 109-et, míg a végén az extra sebességre kapcsoló Marco Jansen 42 dobásból 75-öt. Az utolsó 5 játszmában nem kevesebb mint 84 futás született összesen, az utolsó 10-ben pedig 143, így aztán Dél-Afrika igen szép eredménnyel, 399 ponttal zárt.

Ráadásul rendkívül forró és fülledt, így igen izzasztó volt az idő, így az angolok, akik az egész csapatukkal mezőnyjátékot végeztek ebben a forróságban, most jó fáradtan állhattak neki ütni – talán mégsem tették jól, hogy a pénzfeldobáskor ezt választották? És még az is egy kicsit nehezítette a dolgukat, hogy Topley a sérült ujjával nem vállalta az ütést, így csak 9 kapuval gazdálkodhattak a félidő során. Alig kezdődött azonban el a kergetés, a mérkőzés elég hamar eldőlt. Nem mondjuk azt, hogy ritkán látható összeomlás következett be, mert azért az angoloktól mostanában jópár esetben láttunk hasonlót annak ellenére, hogy máskor meg olyan ütőjátékkal rukkolnak elő, hogy a világon bárkit elsöpörnek vele – egyszóval érdekes csapat, na. Most a 12. játszmára már 6 ütősüket vesztették el, a 17-edikre már 8-at, és még csak 100 pontjuk volt... A legutolsó társulásuk, a 9. és 10. rendű Gus Atkinson és Mark Wood ugyan tartott még egy bemutatót a magasabb rend számára, hogy hogyan kellett volna játszani az elejétől fogva (ketten együtt 70 futást szereztek a meglevő 100 mellé), de hiába, a 400-as célnak még csak a felét sem közelítették meg így sem, ráadásul 22 játszma alatt kiesett mindenki, ami azt jelentette, hogy a csapat nettó futási aránya egy nagyobb szakadék mélye felé kezdett zuhanni...

És bizony, az NFA meg sem állt -1,248-ig, ami csak egy hajszállal jobb, mint a szintén 2-pontos afgánok -1,250-je, így Anglia az utolsó előtti helyen fejezte be a 4. kört. Ezzel szemben Dél-Afrika följött a 3. helyre, egyedüli 6-pontos csapatként, és rendkívül jó (+2,212) az NFA-juk is.


Alapból nem látható kép
×