Argentína nyerte a férfiak 18. Dél-Amerika-bajnokságát

2023. október 22. – Szerző: Krikettgalaxis

A hazai pályán játszó Argentína száz százalékos teljesítményt nyújtva, öt különböző ellenfelet is legyőzve menetelt az aranyéremig, megszerezve ezzel 12. győzelmét a sorozat történetében. A második helyen a szomszéd Uruguay végzett.

Különleges argentin táj Jujuy tartományban (illusztráció)Különleges argentin táj Jujuy tartományban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Furcsa tornán vagyunk túl: a 8 résztvevő közül kettő nem is dél-amerikai volt (Mexikó és Panama), kettő nem is a Nemzetközi Krikett-tanács társult országa (Uruguay és Kolumbia), többen pedig a feltételeknek nem megfelelő válogatottat állítottak ki (Brazília és Peru), így a 18-ból mindössze három mérkőzés kapott hivatalosan is NH20-as besorolást. De természetesen attól még a játék ugyanúgy zajlott a többi 15 alkalommal is, csak a statisztikákban jelennek meg máshogy az ott elért eredmények.

Az első szakaszban két csoportra bontva harcoltak a latin-amerikai országok: az A csoportban Argentína mindenkit legyőzött, a második Mexikó lett, a harmadik Peru, az utolsó pedig Chile, míg a B csoportban Uruguay, Kolumbia, Brazília, Panama lett a sorrend. Itt azonban nem volt sem 100, sem 0 százalékos együttes, hiszen a csoportgyőztes Uruguay éppen kikapott az utolsó Panamától.

Az elődöntőkben Argentína Kolumbiát, míg Uruguay Mexikót verte, így a döntőben a két nagy rivális harcolt egymással: ott pedig viszonylag könnyedén győzött Argentína. Emellett játszottak még a többi 6 helyért is: a 7. helyért Panama gyűrte le Chilét, az 5. helyért Brazília Perut, a 3. helyért pedig Kolumbia Mexikót.

A három hivatalos NH20-as meccs az a három volt, amelyek az A csoportban Argentína, Mexikó és Chile között zajlottak. A Panama és Chile közötti helyosztó ismeretlen okból nem számított NH20-nak – esetleg azért, mert 10–10-játszmásra rövidítették? Bár a szabályok szerint akár egy 5–5 játszmás meccs is lehet NH20, szóval nem tudjuk. Sajnos nagyon kevés információ lelhető fel erről a tornáról, mert Dél-Amerikában jelenleg még elég szűk réteg foglalkozik a krikettel (természetesen Guyana kivételével), a nagy sportújságokban nem foglalkoznak vele.

Egyébként mind Mexikó, mind Chile férfi krikettválogatottja több mind 4 év után játszott végre újra NH20-at. De mivel csak kettőt-kettőt, így a világranglistára még ezek után sem fognak felkerülni egyelőre.


Alapból nem látható kép
×