A vb eddigi legszorosabb meccse után Dél-Afrika az élre állt

2023. október 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Mindössze egyetlen megmaradt kapuval, egy bíró szaván múlt LKE-neski után Dél-Afrika legyőzte Pakisztánt, és átvette a vezetést a tabellán. Pakisztánnak még mindig van esélye az elődöntőre, de rendkívül kevés...

A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)

A kép szerzője: Hühnerauge (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Egy, szinte az utolsó szalmaszálba kapaszkodó Pakisztán és egy már-már legyőzhetetlennek tűnő Dél-Afrika mérte össze ma az erejét: az eredmény pedig egy végletekig kiélezett viadal lett, ahol az utolsó dobásig nem lehettünk benne biztosak, hogy ki nyer! Végre!

Dél-Afrika eddig ezen a tornán minden győzelmét úgy aratta, hogy ütéssel kezdett, és az az egy alkalom, amikor kikaptak, olyan volt, hogy másodikként ütöttek. Talán ez is Bábar Ázam fejében járhatott, amikor megnyerte a pénzfeldobást és az ütést választotta. A csapatban kettő változtatást eszközöltek: a megbetegedett Haszan Alí helyett Mohammad Vaszím játszott, míg Uszama Mírt Mohammad Naváz váltotta. Érdekes módon az eddig igen sikeres afrikaiak hármat is változtattak: egyrészt mivel Temba Bavuma, a kapitány meggyógyult, így ő visszajött Reeza Hendricks helyére, másrészt két dobót is lecseréltek: kimaradt Kagiso Rabada és Lizaad Williams, bejött viszont Tabraiz Shamsi és Lungi Ngidi.

Az első két pakisztáni ütős, Abdulláh Safík és Imám ul-Hak hamar búcsúzott, de utána, ahogy mostanában olyan sokszor le kellett írnunk: összeállt a rettegett Bábar ÁzamMohammad Rizván kettős, akik viszonylag szép sebességet és biztonságot adtak az ütőjátéknak (annak ellenére, hogy Rizván első ütését majdnem elkapta maga a dobó, Marco Jansen). Végül Rizván 31 futás után búcsúzott (mellesleg ezalatt megszerezte pályafutása 2000. ENN-futását), de az utána jövők is elég jól helyt álltak: négyen is 20 pont fölött végeztek, ebből a négyből ketten 40 fölött is, abból a kettőből Szaúd Sakíl pedig az 50-et is átlépte, arról nem is beszélve, hogy Ázam is 50 ponttal esett csak ki. A végére azért megszorongatták őket a dobók, így valamivel kevesebb (mindössze 270) futást tudtak begyűjteni, mint amennyit reméltek mondjuk a játékrész közepe után valamicskével.

A második félidő rosszul kezdődött Pakisztán számára: mindjárt a második (érvényes) dobás után Sádáb Hán a mezőnyben megsérült, az orvosoknak is be kellett jönniük, ő pedig elhagyta a mezőnyt. Később kiderült, kellemetlen fejsérülésről van szó, így végleges cserével lehozták, és Uszama Mír állt be a helyére. Ami viszont Dél-Afrikát illeti: a torna futásranglistájának vezetője, Quinton de Kock úgy kezdte a félidőt, ahogy azt egy futásranglistavezetőnek illik: 9 dobás után már 23 pont állt a neve mellett. De aztán a 4. játszmában jött az a dobó, aki egyébként ez után a meccs után (holtversenyben) a dobóranglista vezetőjévé vált, Sahín Sáh Afrídí, és kiejtette QDK-t, majd ezek után is időről időre elveszett még egy-egy kapu, de az ütősök jó ütemben gyűjtötték a pontokat. Így például a 33. játszmára már a 200-at is átlépte az afrikai csapat, és még mindig csak 4 ütősük esett ki: ekkor nagyon nagynak tűnt a győzelmi valószínűségük. Ekkor azonban 33.1-ben Afrídínek sikerült kiejtenie David Millert, ami úgy tűnik, megzavarta a dél-afrikaiakat. Vagy zavarukban, vagy valamilyen taktikai megfontolásból hirtelen nagyon lelassultak: egy alkalom volt csak, amikor Marco Jansen megpróbált keménykedni, de akkor egy négyes és egy hatos után rögtön elkapták. Ez a 37. játszmában volt, és onnantól kezdve a 48-adikig egyetlen határ sem született, a kapuk pedig vészesen fogytak: Pakisztán kezdett visszajönni a meccsbe! A 46. játszma utolsó dobása előtt 263/9 volt az állás: ha Pakisztán egy kaput szerez, ők nyernek, ha Dél-Afrika innen 8 futást, akkor pedig ők. Ekkor Hárisz Rouf dobása Tabraiz Shamsi lábát találta el, de a bíró úgy vélekedett: szó sincs LKE-ről. Bábar Ázam kapitány természetesen kikérte a videóbírót, ahol kiderült: a labda éppen súrolta volna a láb-karót! Vagyis a bíró szava elv miatt az ütős maradhatott a pályán – hát ez tényleg csak centiken múlt! És mint kiderült: az egész győzelem is ezeken a centiken múlt, ugyanis Dél-Afrikának sikerült begyűjtenie a hiányzó 8 futást a hátralevő időben.

Az eddigi legizgalmasabb végjátékot hozó találkozót tehát a Próteák nyerték, amivel följöttek a tabella élére, NFA-val megelőzve a szintén 10 pontos (de még eggyel kevesebbet játszott) Indiát. Pakisztán továbbra is a hatodik, de rendkívül nehéz helyzetbe került: gyakorlati esélyük már lényegében nincs az elődöntőbe jutásra, csak matematikai.


Alapból nem látható kép
×