Elhunyt a világ egyik legismertebb krikettszurkolója, Parszi Abészékara

2023. október 30. – Szerző: Krikettgalaxis

A Srí Lanka-i Parszi bácsi 1948 óta járt ki a válogatott meccseire, így élete során rendkívül sok emlékezetes pillanatnak lehetett szemtanúja. Hétfőn (ma), 87 éves korában hunyt el, miután több napig kórházban kezelték.

Parszi Abészékara (illusztráció)Parszi Abészékara (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Abészékara 1936-ban született az akkor Ceylonnak nevezett sziget délnyugati részén. Egy 1948-as, Ausztrália elleni meccsen volt kint először nézőként, de igazi, vérbeli szurkolóvá az 1950-es években vált.

Kint volt többek között az 1996-os világbajnokságon is, amelyet hazája, Srí Lanka nyert meg (a megnyert döntő után egy nagy zászlóval látták parádézni a pálya körül), és ott szurkolt az ország első hivatalos tesztmeccsén is 1982-ben. De nem csak a lelátókon szerzett magának hírnevet, hanem néhány más emlékezetes pillanatnak is részese volt. Például az 1983-as világbajnokságról hazafelé utazva a repülőgép fedélzetén táncolt a válogatott akkori edzőjével, Garfield Sobersszel, akinek állítólag hamarosan az életét is megmentette: úgy mesélik, amikor az edző a következő hónapban elindult haza barbadosi otthonába, egy bűnöző tüzet akart nyitni autójára, de Abészékara valahogyan közbeavatkozott (a részleteket nem tudjuk), így nem végződött katasztrófával az eset. A legendás új-zélandi játékos, Martin Crowe Abészékarának ajándékozta két olyan trófeáját, amelyeket egy-egy meccs legjobbja címért kapott, mondván: ezeket a szurkoló krikett iránti szeretetéért és hazafiasságáért kapja.

Abészékara 1968-ban házasodott meg, a párnak egy fia és egy leánya született. Fiának és annak egyik fiának is Garfield a keresztneve: nem nehéz kitalálni, ezt a nevet honnan vették. Egyik leányunokáját pedig Szacsinkának hívják, természetesen Szacsin Tendulkar után.

Szurkolási stílusa azért is emlékezetes maradt, mert jó kis rímelő versikéket faragott, és ezeket énekelte rendszeresen. A játékosokkal (sajátjaival és az ellenféléivel is) sokszor folytatott szellemes csevegéseket – de gyakran gúnyolta is a kedvenceit, főleg, amikor valamilyen mezőnyhibát követtek el a határ közelében. Ahol csak tudott, ott volt: idegenben főként tesztmeccseken tűnt fel – ő volt az egyik jellegzetes tagja az utazó szurkolók első nemzedékének.

Már egy ideje súlyos betegséggel küzdött: a Srí Lanka-i Krikettszövetség is hozzájárult a kezelés költségeihez, és nemrég még a világhírű Rohit Sarmá is meglátogatta őt otthonában.

A mostanában Parszi bácsiként ismert Abészékara 87 évet élt.


Alapból nem látható kép
×