Új-Zéland vereségével izgalmasabb lett a világbajnokság

2023. november 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Dél-Afrika ütősei újabb két százast szereztek (ez már vébétörténeti rekord), a csapat pedig simán verte az eddig igen erősnek tűnő Új-Zélandot. Ennek köszönhetően a 6 és a 4 ponttal rendelkező válogatottak előtt felcsillant a remény: a legjobb helyzetbe Pakisztán került, de azért még nekik is nehéz dolguk lesz.

Fokváros látképe (illusztráció)Fokváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Két olyan együttes találkozott ma, amelyek még soha nem nyerték meg a világbajnokságot, de idén mindenképpen az esélyesek között tartják, tartjuk őket számon. És ha kitekintünk egy kicsit a krikett világán kívülre is, még egy érdekességet láthatunk ezzel a párosítással kapcsolatban: négy nappal ezelőtt éppen ez a két ország találkozott a rögbivilágbajnokság döntőjében – azt akkor Dél-Afrika nyerte meg.

Amikor Új-Zéland megnyerte a pénzfeldobást, a kapitány nagy dilemmába kerülhetett: bár a pálya statisztikái úgy mutatják, a másodikként ütő csapatok valamivel sikeresebbek szoktak itt lenni, de ezen a vébén amikor Dél-Afrika ütött először, akkor nagyon jól ment nekik a játék, egyetlen vereségüket pont kergetőként szenvedték el. Úgy látszik, a talaj szemrevételezése és a statisztikák (meg még ki tudja, milyen tényezők) jobban számítottak Tom Lathamnak, ugyanis a dobást választotta.

Mindkét csapatban egy-egy változtatást eszközöltek az előző mérkőzésükhöz képest: Dél-Afrikánál a pörgető Tabraiz Shamsi helyett a gyors dobó Kagiso Rabadát tették be, míg Új-Zéland gyors dobót cserélt gyorsra: Lockie Ferguson helyett Tim Southee állt be. Az ujjsérülést szenvedett Kane Williamson még nem volt megfelelő állapotban a játékhoz.

Na, ennek a hírnek a bevezetője kicsit hosszabb lett, mint amennyit ezek után magáról a játékról lehet írni. A lényeg, hogy Dél-Afrika örömmel vette az elvesztett pénzfeldobást, és ugyanazt az eredményes ütőjátékot játszotta, mint mostanában mindig, amikor ütéssel kezdtek. Quinton de Kock, akinek korábban egyetlen százasa sem volt világbajnokságokon, az idei tornán már a negyediket (!) szerezte meg, míg a 3. rendű ütős, Rassie van der Dussen még De Kocknál is 19 ponttal többet, 133-at gyűjtött be: ez pedig azt jelentette, hogy Dél-Afrika csapatában már a 8. 100-ast könyvelhettük el a vébén! Ennél több 100-asa még egyetlen válogatottnak sem volt egyetlen tornán belül, és ugyanennyi is csak egyszer, Srí Lankának 2015-ben. De Kock egyébként így már 500 futás fölött jár ezen a világbajnokságon: még soha nem volt olyan dél-afrikai ütős, aki ezt elmondhatta volna magáról egy vébén. Ráadásul a csapat már most 82 hatpontos ütésnél tart: az eddigi vébérekord mindössze 76 volt, és ennek még hol a vége! És érdemes megfigyelni még a pontaránygrafikont is: ezen az látszik, hogy a csapat szinte az elejétől a végéig, 50 játszmán keresztül fokozatosan gyorsította a sebességet, különösen az utolsó 7 játszmára vadultak be, amikor 99 futással gazdagították magukat. Végül 357 ponttal zártak, ami elég jó eredmény – de azért ne feledjük, hogy múltkor Új-Zéland már majdnem lekergetett egy 389-es célt Ausztrália ellen! Megemlítendő esemény még az első félidőből, hogy Matt Henry csak 5.3 játszmát dobott végig, mert a hatodikban meghúzódott a jobb combja, James Neesham pedig az ujján sérült meg, amikor egy (nehéz) elkapást próbált meg kivitelezni.

Akik arra számítottak, hogy valami hasonló második félidőt látunk, mint amit Új-Zéland az ausztrálok ellen mutatott be, azoknak hamar csalódniuk kellett. A kapuk igen gyorsan fogytak, és egyik ütős sem volt képes gyors játékra: az egyedüli értékelhető teljesítményt a 6. rendű Glenn Phillips mutatta be, aki 50 dobásból 60 pontig jutott, közte négy darab hatossal. Rajta kívül senki más nem szerzett egyetlen maximumot sem, a két sérült játékos pedig bár beállt ütni, de egyetlen futást sem tudtak begyűjteni. A csapat mindössze 167 pontig jutott el úgy, hogy 35.3 játszma alatt kiesett mindenki.

Dél-Afrika így legalább ideiglenesen újra az élre állt, leszorítva a második helyre a még eggyel kevesebbet játszott Indiát, míg Új-Zéland NFA-ja nagy csapást szenvedett a mai súlyos vereség miatt: már csak +0,484. Igaz, ez még mindig sokkal jobb, mint a tőlük két ponttal lemaradt Pakisztáné és Afganisztáné, akiknek negatív – de Afganisztánnak még 1-gyel több meccse van hátra, míg Pakisztán éppen Új-Zéland következő ellenfele lesz, így ha ott az ázsiaiak nyernek, akkor nagyon izgalmas befejezés várható a csoportkörben.


Alapból nem látható kép
×