Az indiai sebes dobók legyalulták Srí Lankát

2023. november 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Elképesztően nagy vereségbe futott bele Srí Lanka a világbajnokság mai mérkőzésén, de azért a vereségi rekord nem dőlt meg. Más, kisebb csúcsok viszont igen, India pedig matematikailag is bebiztosította eddig sem túl kétséges helyét az elődöntőkben.

A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)

A kép szerzője: Anoop Ravi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Nagyjából másfél hónapja, az Ázsia-kupa döntőjében találkozott egymással utoljára India és Srí Lanka: akkor az indiai gyors dobóknak köszönhetően utóbbi csapat hihetetlenül alacsony pontszámmal, 50 futással végzett. A hasonló forgatókönyvet szerette volna elkerülni ma a szigetország: amint látni fogjuk, ez nem sikerült.

2011-ben még a világbajnoki döntőt vívták egymással ugyanezek a válogatottak: az akkori keretekből viszont egyedül Virát Kohlí volt itt ma is. Vagyis a játékosok között csak ő volt, de a kezdés előtt bevonult velük a pályára két világhírű krikettező is, a 12 évvel ezelőtti döntő két szereplője: a Srí Lanka-i Muttaijá Muralitaran és a helyi kedvenc, Szacsin Tendulkar. Az a Tendulkar, aki egyébként tegnap, Srí Lanka edzésének befejeztével, mielőtt India edzése elkezdődött volna, szobrot kapott a stadionban.

Bár mint mondtuk, a 2011-es döntőhöz képest igencsak kicserélődtek a csapatok, a legutóbbi meccseikhez viszonyítva kevésbé: India például ugyanazzal a 11 játékossal jött ki most is, Srí Lankánál pedig csak annyi változott, hogy Dhanandzsaja da Szilvá helyett Dusán Hémanta kapott lehetőséget.

Srí Lanka a dobást választotta, és legjobb formában levő dobójuk, Dilsán Madusanka egy jobbra vágódó labdával mindjárt el is találta Rohit Sarmá karóit. Ám ezek után Subman Gil és Kohlí társulása nagyon biztos játékot mutatott be, és szépen meneteltek előre. Szépen és egyformán: érdekesség, hogy például 18.3 játszma után mindkét ütős éppen 55 labdával nézett szembe, éppen 52 futást gyűjtött be, hatost egyikük sem ütött, viszont 8–8 négyest igen. Sőt, abban is egyformák voltak, hogy mindkettejüket egyszer elejtették már a mezőnyben eddigre... Aztán a 100-ast is majdnem egyszerre érték el mindketten – a dolog apró szépséghibája, hogy nem is érték el, mert 92 illetve 88 ponttal kiestek: méghozzá mindketten Madusanka jóvoltából. A 4. rendű Srejasz Ajjar is átlépte a 80-at, de 100-ig ő sem jutott el: Madusanka ugyanis őt is kiejtette, sőt, később Szúrjakumár Jádav is az ő áldozata lett, így a dobó 5-ös zsákmánnyal zárt. Viszont eközben 80 futást hagyott az ellenfélnek: így pedig az ENN krikett történetének második legpazarlóbb ötös zsákmányát mondhatja magáénak! (A legpazarlóbb az angol válogatott pakisztáni származású dobója, Adil Rashid nevéhez fűződik, aki 2019-ben a Karib-térség ellen 85 ellene szerzett ponttal gyűjtött be 5 kaput.) És nézzünk még néhány statisztikai érdekességet: India végül 357 ponttal zárt, ami a világbajnokságok történetének legmagasabb olyan pontszáma, amiben nincs benne egyetlen egyéni 100-as sem, illetve India történetének is a legmagasabb ilyen pontszáma (nem csak a vébéket tekintve). És egy kevésbé fontos, kizárólag statisztikaínyenceknek való adat: ez mindössze a 3. ENN volt a világon, amikor egy játékrészen belül három ütős is 80 és 99 pont között végzett.

Szóval érdekes első félidőt láttunk, de ugyanennyire az volt a második is, csak máshogy. Itt ugyanis a dobók voltak a főszereplők: először Dzsaszprít Bumráh csapott le első labdájából, aztán Mohammad Szirádzs is megtette ugyanezt, majd amikor a 10. játszmában elkezdett dobni Mohammad Samí, akkor ő is úgy szerzett kaput, hogy előtte az ütősök egyetlen futást sem gyűjtöttek be ellene. Mivel eközben is esett még kapu, Samí pedig kettőt szerzett egymás után, így a játszma végére egészen hihetetlen állást láthattunk az eredményjelzőn: 14/6! Veszélybe került a világ legalacsonyabb ENN-pontszáma (36) és a teljes jogú ICC-tagországok között játszott ENN-ek legnagyobb különbségű veresége (317) is – végül ezeket azért sikerült elkerülnie Srí Lankának, mert volt egy-két (na jó, három) ütősük, aki még a 10 pontot is átlépte, így 55 futást tudtak összekapargatni, mire a 20. játszmában az utolsó játékosuk is kiesett. Samí egyébként szintén ötös zsákmányt gyűjtött be, amivel ő is rekordot döntött, sőt, már amikor 4 kapun ált, már akkor: az övé ugyanis jelenleg a világbajnokságok legtöbb legalább 4-es zsákmánya (szám szerint 7). Ami viszont a Srí Lanka-i ütőjátékot illeti, na az bizony egy szempontból mégis negatív világrekord lett: az első 5 rendű ütősük mindössze 2 futást gyűjtött összesen – ilyen kevés még sosem volt az eddigi 4689 ENN-meccsen!

India természetesen egy ekkora győzelemmel nagyot javított a nettó futási arányán, de erre igazából nem sok szüksége van már, hiszen pontszám alapján is biztos elődöntős most már, és érik az abszolút első hely is nekik. Srí Lanka maradt a hetedik, matematikai eséllyel az elődöntőre...


Alapból nem látható kép
×