A légszennyezés a világbajnokságon is gondokat okoz

2023. november 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Miközben Magyarországon például kifejezetten jó, 20 körüli levegőminőségi indexeket mérnek mostanában, addig India több pontján, elsősorban Mumbaiban és Delhiben néhol a 400-at is meghaladja ez a mutató, ami már az egészséges emberek számára is veszélyes levegőminőséget jelent. Nemrég Rohit Sarmá is felszólalt a témában, most pedig a bangladesi válogatott jelentette be, hogy kénytelen lemondani az egyik edzését.

Levegőszennyezés (illusztráció)Levegőszennyezés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Szerdán, az India–Srí Lanka meccs előtti napon az indiai világsztár, Rohit Sarmá, ahogy korábban már többször, ismét megszólalt a környezetvédelem ügyében: ezúttal azért, mert a meccs helyszínén, Mumbaiban (is) rendkívül leromlott a levegő minősége. De elmondta: aggodalmai nem csak ezekre a napokra és nem csak a mumbai krikettmeccsre vonatkoznak, hanem a jövő nemzedékek egészét érintő problémáról van szó. A mumbai légszennyezés egyébként már több mint egy héttel azelőtt is kritika tárgyát képezte: a Dél-Afrika–Anglia összecsapás után Joe Root is megemlítette: játszott ő már nagy forróságban és nagy fülledtségben, de ilyet, mint most, még nem tapasztalt. Alig tudott lélegezni, olyan volt, mintha enni lehetett volna a levegőt.

A másik, ugyanezzel a problémával érintett város Delhi. A bangladesiek szerdán érkeztek meg a fővárosba, ahol hétfőn játszanak majd Srí Lanka ellen, de a tegnap estére, 6 és 9 óra közé tervezett edzésüket kénytelenek voltak lemondani, mert mint mondták: meg kívánták óvni játékosaik egészségét a szennyezett levegőtől. Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő néhány napban nem fog jelentősen javulni a levegőminőség, így nem tudni, hogy mi lesz a szombat estére és vasárnap délutánra tervezett edzések sorsa. Az ellenfél, Srí Lanka szintén fontolgatja, hogy nem tartja meg a mai edzését.

Az indiai hatóságok is riadót voltak kénytelenek életbe léptetni, iskolákat zártak be és korlátozták a forgalmat és az építkezési munkákat. Az Indiai Krikett-tanács (BCCI) a maga részéről annyit tudott tenni, hogy lefújták a tervezett tűzijátékokat az említett két városban rendezendő jövőbeli meccseken. Nem sok, de ez is valami.

2017-ben egyébként már volt példa arra, hogy Delhiben súlyos gondokat okozott a légszennyezés egy krikettmeccsen: akkor szintén a Srí Lanka-iak voltak az egyik érintett fél. Akkor többen rosszul lettek a pályán, le kellett menniük és hányniuk kellett, másokért pedig a pályára jöttek be az orvosi személyzet tagjai, hogy kezeljék őket légzési problémáik miatt. Legalább öt Srí Lanka-i mezőnyjátékos maszkot is viselt a pályán.


Alapból nem látható kép
×