Nepál és Omán is kijutott a 2024-es Húsz20-as világbajnokságra

2023. november 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Véget ért a 2024-es Húsz20-as vb utolsó előtti, ázsiai selejtezője is. A tornát Omán nyerte, de ettől függetlenül a döntő másik résztvevője, Nepál is kijutott a vébére, ahol ezek után már csak két (afrikai) hely szabad a 20-ból.

Nepáli táj (illusztráció)Nepáli táj (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A tornát október 30. és november 5. között rendezték Nepálban, 8 ázsiai csapat részvételével: de természetesen a legerősebbek nem voltak ott, hiszen ők az elmúlt világbajnokságon nyújtott teljesítményük vagy világranglistahelyezésük alapján automatikus résztvevők lesznek.

A nyolc válogatottat két négyes csoportra osztották. Az A csoportban Omán és Nepál már két kör után bebiztosította a továbbjutást, hiszen mindketten legyőzték Malajziát és Szingapúrt, így az utolsó csoportmeccsük, amikor egymás ellen játszottak, már csak annyi téttel bírt, hogy ki lesz a csoportelső. Ez azért számított, mert lehetett tudni: a másik csoportot az Arab Emírségek nyeri, és őket kerülhette el az, aki az A-ban végez az élen. Ez végül Omán lett, akiknek így a jóval gyengébb Bahrein jutott ellenfélül, hiszen ők lettek a B csoportban a másodikak. Abban a B csoportban, ahol nagyon izgalmasan alakult a vége: mivel korábban Bahrein legyőzte Hongkongot, Hongkong pedig Kuvaitot, de az Emírségektől mindenki kikapott, így az utolsó, Bahrein–Kuvait meccs döntött a továbbjutásról. Tudni lehetett: ha Kuvait körülbelül 16.1 játszma alatt lekergeti a célt a második félidőben, akkor Hongkong jut tovább, ha nem, akkor Bahrein. Végül 16.3 alatt sikerült a kergetés, vagyis igazán hajszálon múlt, hogy Bahrein jutott tovább.

Az Omán és Bahrein közti elődöntőn nem volt kérdés, ki a jobb: Omán 10 kapus, nagy győzelmet aratott, és talán kicsit meglepő módon a Nepál–Emíségek elődöntő sem alakult túl szorosan: itt Nepál 8 kapuval és 17 megmaradó dobással nyert. Ekkor már eldőlt, hogy ez a két csapat jut ki a vébére, így a mai döntő már csak formalitás volt, ami lényegében nem is döntött semmiről – ennek ellenére izgalmas játékot hozott. Nepál lassan kezdett az ütésben, a 7–12. játszmák között alig gyűjtött pontot, ám utána a két fiatal tehetség, Rohit Paudel és Gulszan Dzshá is rákapcsolt, és egy-egy gyors 50-essel hozzásegítette a csapatot ahhoz, hogy végül versenyképes, 184-es pontszámmal zárjanak. Omán a kergetéssel jól haladt, sőt, a 15. játszma végéig még csak 2 kaput vesztettek, így minden esély megvolt a győzelmükre. Az utolsó játszma előtt már csak 8 futás hiányzott, ám ekkor Szandíp Lámicsháne két ütőst is kiejtett, két dobásából csak szimplát szereztek, és még egy kifutás is volt, így csak holtversenyre tudták menteni a játékot a miniösszeomlást produkáló omániak. De a szuperjátszmában az arab-félszigetiek voltak jobbak: Naszím Husí három hatost is ütött, így 21 futást gyűjtöttek be, míg Nepálnak csak 10-et sikerült – így tehát a selejtezőtornát Omán nyerte meg. Mindkét válogatottnak egyébként ez volt az első holtversenye (férfi NH20-ban) története során.

A torna legjobb játékosának Ákib Éliászt választották, aki a 9. legtöbb futást (106) és a 2. legtöbb kaput (10) szerezte összesítésben.


Alapból nem látható kép
×