Még a születésnapos Kohlí százasa nélkül is simán nyert volna India

2023. november 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem akármilyen csecsebecsével lepte meg magát a ma 32, vagyis bocsánat, 35 éves Virát Kohlí egy kávéházi szegleten, ööö, elnézést, a kalkuttai krikettpályán: pályafutása 49. ENN-százasát megszerezve beérte a legendás Szacsin Tendulkart. De India enélkül is bőven győzött volna, ugyanis az amúgy már biztos elődöntős Dél-Afrika csúnyán összeomlott a második félidőben.

Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)

A kép szerzője: Manuel Menal (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Nagy meccsnek indult a mai, hiszen a világbajnokság csoportkörének tabelláján az első két helyen álló együttes találkozott ma. Az már korábban eldőlt, hogy mind India, mind Dél-Afrika biztos elődöntős, így nagyon nagy tét nem volt: ez is amellett szólt, hogy felszabadult, jó játékot láthatunk ma. Ez azonban csak részben teljesült.

Még egy dolog miatt érdekesnek ígérkezett az összecsapás: az eddigi meccsek alkalmával ugyanis azt szűrhettük le, hogy India kergetésben, míg Dél-Afrika a felállított cél megvédésében erős kiváltképp. Vagyis: ma vagy mindkét csapat a kedvenc szerepét játszhatta, vagy mindketten azt, amelyikben gyengébbek. Kérdés volt tehát, hogy a pénzfeldobást megnyerő kapitány hogyan gondolkodik: megpróbálja kihasználni a saját erősségeit? Vagy rájátszik az ellenfél gyengeségeire? Esetleg szándékosan választja azt, amiben kevésbé jók, hogy gyakoroljanak úgy is? Végül nem derült ki, hogy mi alapján (lehet, hogy egyszerűen csak a pálya tulajdonságait figyelve) Rohit Sarmá az ütést választotta.

Nemrég derült ki a hír, hogy a múltkor megsérült Hárdik Pándjá nem fog meggyógyulni a világbajnokság végéig, így Prasziddh Krisná személyében egy vésztartalék játékost hívtak be az indiai keretbe. Ő azonban nem kapott ma szerepet: India változatlan összeállításban lépett pályára múltkorhoz képest (Pándjá már akkor sem játszott). Dél-Afrika mindeközben egyet változtatott: a gyors dobó Gerald Coetzee helyett egy lassút, Tabraiz Shamsit tettek be a csapatba.

Sarmá kapitány tehát ütéssel kezdett: természetesen ő maga jött be nyitni, és igen szép villámrajtot is vett: 24 dobással szembenézve 40 pontot gyűjtött be, ám a 6. játszmában Kagiso Rabada egyik labdáját nem tudta elég magasra megütni, így az egy belső mezőnyjátékos prédája lett. Ekkor lépett pályára a 3. rendben a születésnapos Virát Kohlí, az ország kedvence. Néhány játszmán át ő is agresszívan játszott, de amint véget ért az első erőfölény (a 10. játszmában), a csapat játéka nagyon lelassult. Rögtön búcsúzott a másik nyitó ütős, Subman Gil is, viszont Kohlí és Srejasz Ajjar társulásával nem bírtak a dobók: csak lassítani tudták őket, de kiejteni nem. Ez a páros így aztán a 37. játszmáig fennmaradt, amikorra már 227 futást össze tudott gyűjteni a válogatott. Ez, tekintve, hogy a pálya elég lassúnak mutatkozott, már akkor szép eredménynek számított, hát még az, hogy a végére egy kis Szúrjakumár Jádav- és Ravindra Dzsadedzsá-féle tűzijáték 326 pontig repítette a csapatot! De a legtöbb szurkoló emlékezetében nem ez a pontszám fog megmaradni erről a mérkőzésről, hanem az, hogy Kohlí a 49. játszmában, 205 percnyi játék után elérte a 100 pontot, amivel pályafutása 49. ENN-százasát teljesítette. Ilyen sokra eddig a világon csak egyetlen ember volt képes: Szacsin Tendulkar. A sok tízezer néző szinte önkívületben ünnepelte a régi legendát utolérő mai legendát. Dél-Afrikának kevésbé volt mit ünnepelnie: nem csak hogy a talajhoz képest magas célt kaptak maguk elé, de az utolsó játszmában dobójuk, Lungi Ngidi is úgy tűnik, combsérülést szenvedett.

Amit ezek után a második félidőben láthattunk Dél-Afrikától, az igen csalódást keltő volt. Az eddigi mérkőzéseken fantasztikusan játszó ütősök sorra potyogtak ki alacsony pontszámmal, gyors és pörgető dobók ellen ugyanolyan rosszul ütve, és aki egy kicsit hosszabb ideig bent tudott maradni a pályán, ő is alig szenvedett össze pár futást. A legeredményesebb ütősnek a 7. rendű Marco Jansen bizonyult, aki 14 (!) futást szerzett: igen, a többiek még ennél is kevesebbet! Dzsadedzsá könnyedén gyűjtött be egy ötös zsákmányt, Kuldíp Jádav pedig két kapuja mellett 1,35-ös gazdálkodással tudta lehozni a maga 5.1 játszmáját.

India tehát újra győzött, már 16 pontja van (2003 után másodszor fordul elő, hogy 8 vébémeccset nyertek egymás után), így biztosan megnyerik a csoportkört, de Dél-Afrika is elődöntős (talán ennek tudatában játszottak ma kevésbé koncentráltan?). Az igazán nagy csata a másik két helyért várható.


Alapból nem látható kép
×