Új-Zéland győzelme nagyon nehéz helyzetbe hozta az isztánokat

2023. november 9. – Szerző: Krikettgalaxis

A három 8-pontos csapat közül elsőként Új-Zéland lépett pályára a csoportkör utolsó fordulójában, és mivel nagy különbségű győzelmet arattak Srí Lanka fölött, szinte behozhatatlan előnyre tettek szert az NFA tekintetében. Pakisztánnak és Afganisztánnak óriási arányban kellene nyernie majd, hogy bejuthasson valamelyikük az elődöntőbe.

Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Elérkeztünk tehát a világbajnokság azon szakaszához, amikor mindenki az utolsó csoportmeccsét játssza. Sokan, így például az egyik mai résztvevőnk, Srí Lanka az utolsó vébémeccsét is, hiszen nekik már nem volt esélyük a továbbjutásra, de Új-Zélandnak még volt: ahhoz azonban, hogy növeljék ezt az esélyt, muszáj volt lett volna ma győzniük. Néhány nappal ezelőtt még hosszas esőzéseket jósoltak a mai helyszínre, Bengaluru térségébe, de ahogy közeledett a mérkőzés napja, az előrejelzések egyre javultak: Új-Zéland vetélytársai, Pakisztán és Afganisztán pedig egyre jobban elszomorodott. Nekik nagyon kedvező lett volna, ha elmossa az eső a mai találkozót. Végül nem mosta: bár voltak felhők az égen, de az eső nem érkezett meg.

Nehéz elhinni, de Új-Zéland esetében ez a mai volt az első összecsapás a vb-n, amikor a teljes, 15 fős keretükből válogathattak, és senki nem volt sem sérült, sem más okból nem kényszerült kihagyásra. Ehhez képest, hogy ilyen bő válogatási lehetőségük volt, csak egyet változtattak a legutóbbi fellépésükhöz képest: Ish Sodhi, a lassú dobó helyett Lockie Ferguson, a gyors dobó került be a csapatba. Ugyancsak egyet változtatott Srí Lanka is: náluk Kaszun Rádzsita helyett Csamika Karunáratna lépett pályára.

A mérkőzés rögtön úgy kezdődött, ahogy azt a három ázsiai csapat (Pakisztán, Afganisztán és maga Srí Lanka) nem szerette volna: Új-Zéland sebes dobói gyorsan letarolták az egész magas ütősrendet. Bár Kuszal Perérá igen szép dolgokat mutatott be, és kifejezetten agresszív játékkal törekedett a pontszerzésre (így 28 dobásból 51 pontot gyűjtött), de ő is hamar kiesett. És bár a futásokat tekintve a mai lett Srí Lanka eddigi legjobb első erőfölénye (1–10. játszma), de mivel ezalatt nem kevesebb mint 5 kapujuk elveszett, összességében mégsem nevezhetjük a legjobb erőfölényüknek... A stabilitást csak nagyon későn tudta meghozni egy társulásuk: a 9. rendű Mahís Tíksana és a 11. rendű Dilsán Madusanka volt bent legtovább! Ők ugyanis 87 dobással néztek szembe, sőt, ha nem a társulásokat, hanem az egyes játékosokat tekintjük, akkor maga Tíksana 91 dobást fogadott, ami egymagában több, mint az első 6 rendű ütős összesen! De ez az alacsony rend is hiába volt bent sokáig, igen picike aránnyal ütöttek, így a csapat mindössze 171 futást tudott begyűjteni a félidő során.

Ez pedig – mondjuk úgy: természetesen – nem sok gondot okozott a déli félgömbiek számára. A 13. játszmára a két nyitójuk, Devon Conway és Rachin Ravindra már 86 pontot halmozott fel, mire Conway kiesett, és később kettejükön kívül még Daryl Mitchell is átlépte a 40 futást, így végül a kergetés igen hamar, 23.2 játszma alatt befejeződött. Erre a gyorsaságra szükségük is volt az új-zélandiaknak, hiszen ha akár Afganisztán, akár Pakisztán nyerni tud majd az utolsó mérkőzésén, akkor az NFA dönt az elődöntőbe jutó csapat kilétéről... Ez azt jelenti, hogy az isztánok sorsa ugyan a saját kezükben van, de mivel óriási NFA-hátrányt kellene ledolgozniuk, így gyakorlati esélyeik igencsak lecsökkentek, Új-Zélandé pedig igencsak megnőtt. Hogy pontosan mekkora arányú győzelmekre lenne szükségük az ázsiaiaknak, azt még nem lehet megmondani, majd a mérkőzésük félidejében derül ki a pontos adat.


Alapból nem látható kép
×