Áll a bál a Srí Lanka-i szövetségnél: az ICC felfüggesztette a tagságukat!

2023. november 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Néhány napja a Srí Lanka-i sportminiszter elbocsátotta az ország krikettszövetségének vezetőségét, ám ezt a bíróság hatályon kívül helyezte. Most pedig a Nemzetközi Krikett-tanács sújtotta felfüggesztéssel a testületet, mondván: túl nagy mértékű a kormányzati beavatkozás az országban.

Srí Lanka-i zászló (illusztráció)Srí Lanka-i zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mondhatjuk, hogy Srí Lanka katasztrofálisan szerepelt a most zajló világbajnokságon: az első hatba sem kerültek be, sőt, jelenleg a 9. helyen állnak úgy, hogy már minden mérkőzésüket lejátszották. Nem csoda, hogy sokan elégedetlenek az országban: például a sportminiszter, Rosán Ranaszinha is, aki hétfőn (november 6-án) egy teljesen új vezetőséget nevezett ki a Srí Lanka-i Krikettszövetség (SLC) élére, egyébként az egykori kiváló játékos, Ardzsuna Ranatunga elnökletével.

Bár egy nappal később a Srí Lanka-i bíróság jogilag visszaállította az eredeti állapotot, a gyakorlatban egészen máig a Ranatunga vezette bizottság irányította (irányítja) az ország krikettéletét – miközben egyébként a parlamentben is hosszasan vitáztak a témában.

Ilyen helyzet egyébként már 2014–2015-ben is előfordult: akkor a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) nem utalta ki (csak letétbe helyezte) az SLC-nek szánt pénzeket, és az SLC ICC-tagságát meghagyva a testületi üléseken csak megfigyelői státuszt engedélyezett nekik. Ehhez képest most sokkal komolyabb döntés született: a kormányzati beavatkozás miatt azonnali hatállyal felfüggesztik az SLC tagságát!

Egyelőre ennek a felfüggesztésnek nincsenek gyakorlati következményei, inkább csak egy – igen erőteljes – figyelmeztetésként értékelhető az intézkedés. Hiszen most úgy éppen egy kis krikettszünet van az országban, a legközelebbi pénzeket pedig csak januárban kapták volna, így aztán van idő tárgyalni és rendezni a vitás ügyeket.

Az ICC negyedéves ülése egyébként csak november 18. és 21. között esedékes, de a Srí Lanka-i ügyről előrehozottan, a mai napon tartottak egy világhálón keresztüli megbeszélést. Ezen egyébként az SLC leváltott elnöke, Sammi Szilvá képviselte az országot, mivel az ICC továbbra is őt ismeri el a szervezet törvényes vezetőjének. És őt hívták meg a jövő hétvégén kezdődő rendes ülésükre is.

Srí Lanka egyébként az utóbbi időkben már a második ország, amelynek tagságát az ICC felfüggesztette: 2019-ben Zimbabwével esett meg ugyanez. Annak a döntésnek komolyabb következményei lettek: az országban azonnal megállt az egész krikettélet és a nekik járó pénzeket is befagyasztották. Srí Lanka talán kicsit más helyzet lesz: ezt az ügyet valószínűleg óvatosabban fogják kezelni, mert krikett szempontjából a szigetország sokkal komolyabb helynek számít, mint Zimbabwe.


Alapból nem látható kép
×