Ha nem Maxwell, akkor Marsh

2023. november 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Ismét egy kiemelkedő egyéni teljesítménynek köszönhetően sikerült egy jó cél lekergetése az ausztráloknak: most Mitchell Marsh volt az, aki 177-neskiig vitte, így az ellenfél, Banglades maradt a 8. helyen – igaz, ez még éppen Bajnokok Trófeáját érhet.

Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ausztrália számára lényegében már semmi tétje nem volt ennek a mai csoportmeccsnek, hiszen az elődöntő már biztosítva volt számukra, és azt is tudni lehetett, hogy mindentől függetlenül ott majd Dél-Afrika lesz az ellenfelük. Banglades viszont még nem biztosította be a helyét az első 8-ban sem, így a 2025-ös Bajnokok Trófeája-részvételük is kockán forgott. Egy győzelemmel nagy lépést tehettek volna ebbe az irányba, bár az sem lett volna nekik rossz, ha egy nem túl nagy arányú vereséget szenvednek.

Nehezítette viszont az ázsiai együttes dolgát, hogy kapitányuk és (talán) legjobb játékosuk, Sákib ál-Hászán ezúttal ujjtörés miatt kimaradt: helyette a kapitányi teendőket Nádzsmul Hoszen Sánta látta el. Hiányzott még Tándzsim Hászán Szákib és Sariful Iszlám, bekerült viszont a három hiányzó helyett Musztáfidzsur Rahmán, Máhedí Hászán és Nászum Áhmed. Az ausztráloknál pihentették Mitchell Starcot és a múltkori hőst, Glenn Maxwellt, aki már akkor is görcsökkel küszködött, helyettük Sean Abbott és a múltkor szédülésérzet miatt kimaradt Steven Smith került be.

Bár az első félidő egy szűz játszmával kezdődött (Josh Hazlewood dobta), de a játék ezek után úgy folytatódott, ahogy egy ilyen ütősbarát talajú pályán várható volt: Banglades szépen haladgatott a pontszerzéssel. Legeredményesebb játékosuk a 74-ig jutó Táohíd Hridaj volt, de rajta kívül még hatan értek el 20 fölötti pontszámot, sőt, ebből 4-en a 30-at, Sánta pedig a 40-et is meghaladta. A lendületet viszont kétszer is megtörte a kiváló ausztrál mezőnyjáték, azon belül is személy szerint Marnus Labuschagne teljesítménye, aki először a 28. játszmában egy nem éppen könnyen elérhető labdát ért el, majd hajította a kapushoz, aki kifutotta Sántát, aztán a 36. játszmában egy látványos közvetlen találattal ejtette ki Máhmudulláhot. De kiemelendő még Adam Zampa is, aki egyrészt jó takarékosan (3,20) dobott, másrészt mai kettő kapujával együtt már 22-nél jár a tornán, amivel átvette a vezetést az összesített ranglistán. Mindezek ellenére végül a zöldek 306 futásig eljutottak a végére, ami nem rossz eredmény, főként azt tekintve, hogy az utóbbi négy évben az ausztrálok csak egyszer, még 2020-ban tudtak legalább 300-as célt lekergetni, világbajnokságon pedig ilyen sokat még soha.

Azt viszont ekkor már tudni lehetett: ha az ausztrálok meg akarnák előzni a tabellán Dél-Afrikát, akkor 17.2 játszma alatt kellett volna beérniük a célba – ami nagyjából lehetetlen. Ahhoz pedig, hogy Banglades a tabellán Srí Lanka alá süllyedjen az NFA-ja miatt, a kergetésnek 22.4 játszma alatt kellett volna befejeződnie – ami szintén nagyjából lehetetlen. Tehát a lényegi kérdések már a félidőre eldőltek, de azért a meccset mégiscsak le kellett játszani: egyrészt a dicsőség, másrészt a világranglistapontok, harmadrészt az egyéni statisztikák forogtak még kockán. A két nyitó ütős, Travis Head és David Warner óvatosan kezdett, és bár a talaj nem nyújtott sok segítséget a dobóknak, azért Headet már a 3. játszmában sikerült kiejtenie Tászkin Áhmednek. A többi kapu viszont nagyon nehezen jött: sőt, csak egyetlen egy jött innentől kezdve, méghozzá Warneré a 23. játszmában – de eddigre már ő már megszerezte az 50-est, a csapat pedig 132-n állt. Bangladesnek újabb gyors kapuszerzésre lett volna nagy szüksége, ehhez képest azonban a Mitchell Marsh és Steven Smith alkotta társulás élvezve a játékot haladt előre: előbbi meg sem állt 177, utóbbi pedig 63 futásig, és amikor megálltak, akkor is csak azért, mert megnyerték a meccset. Érdekesség egyébként, hogy ez, amit Marsh elért, ez volt a világbajnokságok történetének negyedik olyan legalább 150-es pontszáma, ami egy második játékrészben esett, és a négy ilyenből hármat ezen a 2023-as tornán láthattunk!

Így tehát Banglades jelenleg a 8. helyen áll, megelőzve Srí Lankát, ám ha holnap Hollandia esetleg legyőzné Indiát (vagy eső miatt elmaradna a meccs), akkor Bangladest letaszíthatnák a Bajnokok Trófeája-indulásról. És ha már az eső szóba került: azért az nem teljesen igaz, amit az elején írtunk, hogy Dél-Afrika és Ausztrália sorrendje teljesen mindegy, mert ha eső miatt elmarad az elődöntő (és a pótnap is, mert ott már lesz pótnap), akkor a 2. helyezett fog továbbjutni. De egyelőre november 16-ra Kalkuttára kb. 20–30%-os esőzési valószínűséget jeleznek előre, ami nem sok.


Alapból nem látható kép
×