Három új tagja van az ICC Kriketthírességek Csarnokának

2023. november 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Két egykori világbajnok játékost, Vírendra Szahvágot (képünkön) és Aravinda da Szilvát, valamint a női krikett egyik indiai úttörőjét, Dájaná Eduldzsít választották be a mai napon a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) Kriketthírességek Csarnokába. Így mostantól már 112 krikettező tagja ennek az elitklubnak.

Vírendra Szahvág egy régebbi képen (illusztráció)Vírendra Szahvág egy régebbi képen (illusztráció)

A kép szerzője: Bollywood Hungama, licenc: CC BY 3.0

Ezt a dicsőségtáblát, ahova bekerülni azóta talán a világ egyik legjelentősebb elismerésévé vált, 2009-ben hozták létre: akkor 55 játékos került fel a listára. Azóta évről évre újabb nagyjából három-négy névvel bővül (néha kevesebb, néha több, illetve 2021-ben volt egy nagyon nagy bővítés).

A díjazottak minden alkalommal kapnak egy speciális emléksapkát, illetve ha már elhunyt személyről van szó, akkor valamelyik rokonuknak adják oda. A csarnokba beválasztott, még élő személyek minden évben részt vesznek az újabb tagok kiválasztásában is.

Idén az alábbi három legenda részesült a dicsőségben:

  • Vírendra Szahvág: az agresszív játékáról ismert magas rendű ütős több mint 100 teszten és több mint 250 ENN-en képviselte az indiai válogatottat nagyjából az ezredforduló és 2013 között. 2007-ben Húsz20-as formátumban, 2011-ben ENN-ben is világbajnok lett. A tesztben ő volt az első indiai játékos, aki egy játékrészben elérte a 300 futást, és ENN-ben is van egy 219-es eredménye.
  • A Srí Lanka-i Aravinda da Szilvá szintén célratörő ütőjátékáról a legismertebb. 1984-től 2003-ig több mint 300 egynapos nemzetközi és közel 100 tesztmeccset játszott, legemlékezetesebb teljesítményét talán az 1996-s vébé döntőjében nyújtotta, amikor 107 futást ért el a kergetés során, hozzásegítve ezzel csapatát a világbajnoki címhez.
  • Dájaná Eduldzsí személyében az első indiai nőt köszönthetjük a hírességek csarnokában. Az ő statisztikái között nincsenek igazán kiemelkedő számok, de ez a kor (1970-es évek második felétől az 1990-es évek elejéig) sajátosságainak köszönhető: ekkor kevés női meccset játszottak. A balkezes pörgetőről azt tartják: inkább a pályán kívül, adminisztrátorként alkotott maradandót, hiszen kitartóan fáradozott azért, hogy Indiában a női krikettezők lehetőségei kiszélesedjenek.

Alapból nem látható kép
×