Mi történik, ha eső lesz az elődöntőn?

2023. november 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Közelednek a világbajnokság elődöntői, de a másodiknak (Dél-Afrika–Ausztrália) az idejére, csütörtökre, Kalkuttába nem elképzelhetetlen, hogy megérkezik az eső. Mi történik, ha esetleg nem lehet végigjátszani? Nem bonyolult a válasz, de azért nem is annyira egyszerű.

EsőEső

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Kedd dél körülre jár az idő. Ha most megnézzük az időjáráselőrejelzéseket, akkor azt látjuk, hogy a holnapi, Mumbaiban rendezendő India–Új-Zéland elődöntővel semmi probléma nem lesz: szép napsütés várható kb. 0% csapadékvalószínűséggel. Más a helyzet a csütörtöki kalkuttai helyszínnel: itt a kezdési időpontra már közel 50%-os valószínűséggel jósolnak esőt, ez a valószínűség pedig lassan emelkedik, ahogy haladunk előre az időben.

Van egy jó hírünk és egy kevésbé jó. A jó az, hogy mivel az elődöntő már eléggé fontos meccs, így beterveztek egy pótnapot is: ha esetleg csütörtökön nem lehetne lejátszani, akkor pénteken is van rá lehetőség. A kevésbé jó hír viszont az, hogy péntekre még valószínűbb a csapadék...

Ha csütörtökön elkezdődik a játék, akkor az a szabály, hogy a játékvezetők és a szervezők eleinte úgy kell, hogy gondolkodjanak: muszáj aznap befejezni a mérkőzést akár lerövidítve is. Mint tudjuk, ENN formátum esetén ez legalább 20–20 játszma lejátszását teszi kötelezővé. Tehát ha mondjuk 20 játszma után félbeszakad az első félidő, majd néhány óra múlva lehet folytatni, de már csak 20 további játszmára van idő csütörtökön, akkor nem mondhatják azt, hogy jól van, akkor folytatódjon 20 játszmáig az első félidő, és majd holnap befejezzük az 50-et, hanem ebben az esetben kötelező lerövidíteni a mérkőzést 20–20 játszmára és azonnal belekezdeni a második félidőbe.

Ha már egyáltalán nincs idő folytatni csütörtökön a játékot, akkor jöhet csak képbe a péntek. De hogy pontosan hogyan, erre is két eset van. Ha mondjuk az előző példa áll fenn, vagyis belekezdtek a játékba, megszakadt és aznapra vége, akkor pénteken ismét 50 játszma hosszúságúra kell tervezni a félidőt, vagyis arra kell törekedni, hogy (ha a pénteki időjárás engedi) játsszanak le még 30-at az első játékrészből és utána a teljes második félidőt. Viszont van egy másik lehetőség is: ha a csütörtökön egyszer már megszakított játék még aznap folytatódni tud, úgy, hogy már meg lett határozva, hogy mennyire rövidítik le a félidő(ke)t, és ezek után szakad meg újra a játék, akkor pénteken már nem törekedhetnek a teljes hosszúság lejátszására, csakis a már meghatározott lerövidített hosszúságú félidők lejátszására.

És végül még egy tudnivaló: ha még pénteken sem érnek a végére, vagyis két nap alatt sincs idő 20+20 játszmára, akkor végleg eredmény nélkül zárul a találkozó, és a tabellán előkelőbb helyen végzett Dél-Afrika fog bejutni a döntőbe.


Alapból nem látható kép
×