Bábar Ázam minden formátumban lemond a válogatottbeli kapitányságról

2023. november 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Miután Pakisztán a vártnál rosszabbul szerepelt a világbajnokságon (csak az 5. helyet szerezték meg), az eddigi kapitány, Bábar Ázam bejelentette: bár játszani továbbra is tervez minden formátumban, de a kapitányságról lemond.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A világhírű játékos így fogalmazott: Élénken emlékszem arra a pillanatra, amikor 2019-ben a PCB [a Pakisztáni Krikett-tanács – a szerk.] meghívott, hogy vezessem én a pakisztáni csapatot. Az elmúlt négy évben számos csúcsot és mélypontot éltem meg mind a pályán, mind azon kívül, de teljes szívemből, szenvedélyesen törekedtem, hogy fenntartsam Pakisztán büszkeségét és tiszteletét a krikett világában. A [világranglista] első helyének elérése a fehér labdás formátumban a játékosok, az edzők és a menedzsment közös erőfeszítéseinek eredménye volt, de szeretném kifejezni a hálámat szenvedélyes pakisztáni krikettrajongóknak is az út során nyújtott megingathatatlan támogatásukért. Ma minden formátumban lemondok a pakisztáni válogatott kapitányi tisztségéről. Nehéz döntés, de úgy érzem, ez a megfelelő pillanat ennek a lépésnek a megtételére. Továbbra is képviselni fogom Pakisztánt játékosként mindhárom formátumban, és tapasztalatommal és odaadásommal kész vagyok az új kapitány és az egész csapat támogatására. – majd köszönetet mondott a PCB-nek, hogy korábban őt bízták meg ezzel a felelősségteljes feladattal. Végül egy Pakisztán zindábád! felkiáltással zárta a közleményét, ami nagyjából annyit tesz, hogy Éljen Pakisztán!.

Hamarosan a PCB is megszólalt: ők kifejtették, hogy az ENN és az NH20 formátumban kész tényként közölték Ázammal, hogy nem folytathatja, de a tesztkapitányság folytatását felajánlották számára. A játékos ezek után döntött úgy, hogy inkább minden formátumban lemond.

A lemondás szerencsére megoldotta azt a bonyodalmat is, hogy nem volt világos: a PCB jelenlegi vezetésének van-e egyáltalán jogköre arra, hogy a kapitány leváltásáról döntsön. Ugyanis ez az előjog általában a PCB elnökét illeti meg, ám a jelenlegi struktúrában az elnök, Záka Asraf csak ideiglenes pozícióban van a menedzsmentbizottság élén – egy bíróság pedig kimondta, ez a bizottság csak ügyvivőként tevékenykedhet, fontos változtatásokról nem határozhat.

Arról még nincs hivatalos döntés, hogy ki lesz Bábar Ázam utódja, de nagyon valószínű, hogy a tesztben Sán Maszúd veszi át a posztját, NH20-ban pedig Sahín Sáh Afrídí lehet a befutó.

További információ, hogy jelenleg a válogatott csapatigazgatójának, Mickey Arthurnak és vezetőedzőjének, Grant Bradburnnek az elbocsátása nincs napirenden (talán a jogosultsága sincs meg erre a PCB vezető bizottságának), de feladataik megritkulnak, vagy ahogy a PCB fogalmazott: átcsoportosítják őket (de azt még nem tudni, pontosan hogyan). Egy biztos: a december közepén kezdődő, három tesztből álló ausztráliai turnéra és az azt követő öt, Új-Zéland elleni NH20-ra már el sem fognak utazni. Helyettük a két pozíciót összevonva Mohammad Hafíz, a híres és népszerű, ám edzői tapasztalattal még nem rendelkező Professzor fogja betölteni.

Hogy a PCB vezetősége körül mikor rendeződhetnek a jogi bonyodalmak, azt nehéz megmondani. Valószínűleg jövő február után, mert akkor lesznek választások az országban (most csak ideiglenes kormány van), és az új miniszterelnök, bárki is lesz az, majd kijelölheti a PCB rendes elnökét is.


Alapból nem látható kép
×