Hongkong nyerte hazai pályán a női négyes tornát

2023. november 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Amíg a világ elsöprő többsége a férfiak világbajnokságára figyelt, addig Hongkongban is rendeztek egy kis női NH20-as tornát, amit ma a hazaiak nyertek meg. Az ütősök nem annyira remekeltek, viszont a dobóktól két mesterhármast és két ötös zsákmányt is láthattunk összességében.

Hongkong (illusztráció)Hongkong (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Viszonylag ritka a krikettben (más sportágakban is), hogy olyan (tét nélküli) többcsapatos tornákat rendezzenek, ahol több földrész válogatottjai vesznek részt. Most mégis egy ilyenre került sor: Hongkong ugyanis két szintén ázsiai csapat, Nepál és Japán mellett egy kelet-afrikai együttest, Tanzániát is vendégül látott. Nem csoda hát, hogy a hat lehetséges párosításból négy még soha nem fordult elő a világtörténelemben: mindössze Hongkong–Nepál és Hongkong–Japán meccsekre volt már példa a múltban (a női NH20-at tekintve).

Minden mérkőzést a Hongkongi Krikettklub pályáján rendeztek: itt ezek voltak egyébként a valaha volt első válogatottmeccsek. A csoportkör során mindenki mindenkivel egyszer találkozott, és mivel az első 2–2 összecsapáson mind Hongkong, mind Tanzánia legyőzte mind Japánt, mind Nepált, így az utolsó két csoportmeccs előtt eldőlt: a döntőt Hongkong és Tanzánia játszhatja majd, a harmadik helyért pedig Japán és Nepál vív meg. Így ezekből a párosításokból kettő-kettő jött egymás után: egy-egy a csoportkörben, egy-egy pedig a végső helyezésekért.

Az első Tanzánia-Hongkongon Tanzánia nagyon jól kezdett ütésben, de aztán ugyanolyan hirtelen leromlott, így 106 pontot tudtak csak begyűjteni, amit a vendéglátók kapuvesztés nélkül lekergettek. A mai döntő még gyengébben alakult az afrikai ütőjátékosok szempontjából, de ezt az alacsonyabb célt csak jóval nehezebben, 5 kapu elvesztésével és az utolsó játszmában tudta lekergetni a hazai csapat. A harmadik helyért Nepál másodszor is legyőzte Japánt – azt a Japánt, amelyik eléggé lefelé lógott ki az egész mezőnyből, de ahogy őket ismerjük, komolyan fogják venni a krikettet is, és gyors fejlődés várható náluk a jövőben.

Amint a bevezetőben is írtuk: az ütőjáték egyik meccsen sem volt kiemelkedő, de a dobók villogtak néha. Nepál ellen a hongkongi Iqra Sahar* megszerezte élete első mesterhármasát, de ami még figyelemre méltóbb, az az, hogy Japán ellen pedig a szintén hongkongi Can Ka-jing pályafutása második mesterhármasát gyűjtötte be: női NH20-ban ilyenre még soha senki nem volt képes!


Alapból nem látható kép
×