Az Adelaide Strikers a női BBL első döntőse

2023. november 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Kezd kialakulni a rájátszás mezőnye a női BBL-ben, sőt, nem is csak kezd, mert három csapat már biztos is a négyből, és a negyedikhez sem fér túl sok kétség, hogy ki lesz. A mai napon az is eldőlt, hogy a döntőt Adelaide-ben rendezik, egyik résztvevője pedig a Strikers lesz.

Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)

A kép szerzője: Ardash Muradian (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Az Adelaide Strikers tavaly szerezte meg első női bajnoki címét, és az idei szezonban is ehhez méltóan szerepelnek: eddigi 13 mérkőzésükből 10-et megnyerve már most bebiztosították első helyüket az alapszakasz tabellájának élén, ami egyben azt is jelenti, hogy rögtön be is jutottak a (jövő szombati) döntőbe.

Ehhez az kellett, hogy a mai meccsükön, amit a második helyen álló Perth Scorchers ellen vívtak hazai pályán, győzzenek: és ez nem is akármilyen arányban sikerült. Az első félidő 6. játszmájában már 15/4-re állt az ellenfél, és ezek után is csak ketten voltak a Scorchersnél, akik egyáltalán a 10 futást el tudták érni – igaz, ők ketten a 30-at is elérték, így összességében nem alakult ki semmiféle történelmi negatív rekord, csak egy simán alacsony, 104-es pontszám. Ez nem kis részben a mindössze 20 éves dobónak, Darcie Brownnak köszönhető, aki 3 kaput is szerzett és gazdálkodása is a legjobbak között volt a csapatában. A kergetés aztán gyorsan, 15 játszmán belül sikerült, így a Strikers följött 20 pontra, míg a perthiek maradtak 16-on. Ráadásul mivel a narancsoknak ez volt az utolsó mérkőzésük az alapszakaszban, így a kékek előnye behozhatatlanná vált. Érdekesség, hogy ez a mai meccs egy önálló díjért is zajlott: minden évben ezen két együttes vív az úgynevezett Faith Thomas-trófeáért – ezt tehát 2023-ban a Strikers hódította el.

A női BBL-ben a rájátszásnak egy kicsit szokatlan a rendszere: az alapszakasz győztese rögtön a döntőbe jut, a következő pedig egy elődöntőt játszik a harmadik és a negyedik helyezett közötti úgynevezett végselejtező győztesével a döntőbe jutásért. A második helyen továbbra is a Perth áll, a harmadikon pedig a szintén már összes meccsének a végére ért és ugyancsak 16 pontos Brisbane Heat. Ez a két csapat biztosan bent lesz már az első négyben, de azt még nem lehet tudni, hogy hányadik helyezettek lesznek, és így ki kivel találkozik majd a rájátszásban. Ugyanis közbeszólhat még a náluk egy ponttal kevesebbet gyűjtő, de még egyet játszó Sydney Thunder, akik ha most vasárnap legyőzik a nagy rivális Sixerst, akkor befutnak a második helyre. Ha azonban a Thunder kikap, miközben a Hobart Hurricanes legyőzi a már biztosan első Adelaide-et, akkor a negyedik-ötödik helyen a Thunder és a Hurricanes között pontegyenlőség alakul ki, így az NFA dönt. Jelenleg a Thunderé sokkal jobb, így részükről nagy vereségre, a hobartiak részéről pedig nagy győzelemre lenne szükség, hogy ne a Thunder legyen a negyedik résztvevő a rájátszásban.


Alapból nem látható kép
×