Fergeteges indiai ütőjáték söpörte el Ausztráliát

2023. november 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Ami a világbajnokság döntőjében nem sikerült, az már egymás után a második NH20-on igen: India újra, és ezúttal elég simán legyőzte Ausztráliát, méghozzá három 50-esnek és további néhány rövidebb távon száguldó ütősének köszönhetően.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Miután a két ország közti barátságos, ötmeccses sorozat első találkozóján India egy igen magas célt kergetett le, ma ismét úgy tűnt, a kergetőknek fognak kedvezni a körülmények: legalábbis erre a trivandrumi pályára a múltban ez és az alacsony pontszámok voltak jellemzők, ma pedig fél 8 tájára még harmat megérkezését is jósolták. Az már valószínűleg nem sokat számított, hogy tegnap esett az eső és még éjjel is voltak tócsák a pályán, mert mostanra már rendesen felszáradt minden.

Nem is csoda, hogy az ausztrálok a dobást választották. Náluk két csere volt az előző összecsapáshoz képest: Jason Behrendorff és Aaron Hardie helyett Adam Zampa és Glenn Maxwell került be, tehát láthatóan a gyors dobások helyett a pörgető- és az ütőjátékot igyekeztek megerősíteni. India változatlan csapattal szállt síkra, vagyis ismét hatan, a csapat több mint fele balkezes volt ütési szempontból!

Miután az első két játszma után valóban lassúnak tűnt a talaj, az ausztrálok be is hozták Maxwellt dobni, de Jasaszví Dzsájszvál és Riturádzs Gájkvár eszén nem sikerült túljárnia, három négyest is ütöttek ekkor ellene. Ekkor Sean Abbott személyében ismét sebes dobóval próbálkoztak a sárgamezesek, de ekkor meg Dzsájszvál öt dobásból 24 pontot kaszált be... Aztán ő mindjárt a 6. játszmában meg is szerezte a maga 50-esét – és szinte rögtön utána rosszul időzített egy emelést, így csak beleélezett és a rövid hármason elkapták. Hamarosan láthatóvá vált, hogy a harmat a vártnál korábban, már most megérkezett, ami reményt adhatott az agresszívabb ütőjátékra – ennek ellenére pont a félidő középső játszmái kissé nyugalmasabban teltek, mint az elsők – és mint az utolsók! Bár Ísán Kisan azért rákapcsolt már a közepén is, és a 15. játszmára elérte az 50-et – de aztán gyorsan kiesett ő is. Gájkvár valamivel lassabban haladt, és csak a 18-adikban jutott el 50-ig, de közben már megérkezett Kisan helyére Szúrjakumár Jádav, aki 10 dobásból 19, majd az ő helyére az egyre nagyobb népszerűséget szerző Rinkú Szinh, aki pedig 9-ből 31 futást gyűjtött be! Így végül India 235 ponttal zárt, ami történetük ötödik legjobb eredménye, és majdnem annyi, mint a vébédöntőben 50 játszma alatt elért 240-es eredményük...

Az ausztrálokat azonban nem olyan fából faragták, mint akik egy ilyen szörny láttán megfutamodnak. Az első két játszmában ők is bevadultak, és 31 futást szereztek – de aztán India is beküldött egy pörgetőt (Ravi Bisnoít) a harmadikra, aki egy csalóka labdával ki is ejtette Matthew Shortot, majd két játszmával később a harmadik rendű Josh Inglist is. Még ugyancsak az erőfölény idején Aksar Patel is kipörgetett egy ütőst (Maxwellt), de aztán Marcus Stoinis és a hamarosan beálló Tim David és Matthew Wade megmutatták, hogyan kell ilyenkor csinálni: Stoinis és Wade 180 fölötti aránnyal ütött több mint 20 labdán át, és Davidnak sem kellett szégyenkeznie a maga 168-as arányával. Ők hárman összesen 10 db hatossal és 7 db négyessel gazdagították az eredménylapot és adtak ideiglenesen egy kis reményt Ausztráliának. De végül ők is kevésnek bizonyultak, a sorvég nagy része elég gyorsan összeomlott – bár azt hozzá kell tenni, hogy nem az egész sorvég omlott össze: Wade és a 11. rendű Tanveer Sangha azért egy tanítani valóan szép társulást még bemutatott. Úgy sikerült egymással felosztaniuk a feladatot, hogy Sangha alig jutott labdához, Wade pedig amennyire tudta, gyűjtötte a pontokat, így aztán ketten együtt egy 36 futásos párt tudtak alkotni (34+2 megoszlásban), ami új ausztrál rekord a tizedik kapus társulásokat tekintve.

De India győzelméhez nem fért kétség: 44 futással nyertek. Mivel a sorozat 5 mérkőzésből áll, ezért a jelenlegi 2–0-s vezetésnél még nem dőlt el semmi a végső győzelemmel kapcsolatban.


Alapból nem látható kép
×