Négy hónap után újra itt a teszt krikett

2023. november 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Banglades és Új-Zéland is megkezdte szereplését a 2023–2025-ös tesztvilágbajnokságon. Az első napot Banglades végigütötte, és bár meghaladták a 300 futást, de már csak egy kapujuk áll. Nehéz megmondani, ki van előnyben egyelőre.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A legelszántabb krikettrajongókon kívül emlékszik még valaki a Hamvak utolsó meccsére? Talán már nem olyan sokan, hiszen az még júliusban volt. Azóta a világ nem látott egyetlen tesztet sem, így már igazán itt volt az ideje, hogy folytatódjon a 2025-ig tartó tesztvébé. A mai párosításra, a Banglades–Új-Zélandra tavaly év elején volt utoljára példa, de arra, hogy egy ilyen összecsapáson az ázsiaiak legyenek a házigazdák, már több mint 10 éve. Egyébként a világbajnokság mostani ciklusában mindkét csapat ma mutatkozott be: most már csak Dél-Afrika az egyetlen, amelyik egy tesztet sem játszott ezen a tornán.

Ami az összeállításokat illeti, Új-Zélandnál csak az keltett kisebb meglepetést, hogy a nemrég befejeződött ENN-világbajnokságon remeklő Rachin Ravindra nem került be a csapatba. Bangladesnél két nagy hiányzó volt, de egészen ellentétes okokból: Sákib ál-Hászán sérülés miatt maradt ki, míg Litan Dász azért, mert 12 nappal ezelőtt megszületett a kislánya, és most vele van otthon. Megkapta viszont a lehetőséget a 21 éves Sáhádát Hoszen, aki eddig csak NH20-ban szerepelt hazája válogatottjában.

A meccset a szileti nemzetközi stadionban játszották, ahol ez még csak a második teszt a történelem során. De volt egy fontos változás a legutóbbi óta: új gondnokot kapott a létesítmény az ausztrál Tony Hemming személyében, aki korábban sokáig dolgozott a sebességéről és pattanásáról híres perthi WACA pályán. Persze ő sem alakította át a szileti talajt olyanná, mint az, de azért várható volt, hogy ha gyors nem is, de pattanós lehet majd a talaj. A kisebb repedésekre nem számíthattunk, hogy majd felnyílnak, mert az évnek ebben a szakában már nincs olyan nagy forróság, és a levegőben is van némi nedvesség.

Banglades az ütést választotta a pénzfeldobás során. A két nyitó, Máhmudul Hászán Dzsaj és Dzsákir Hászán magabiztosan lépegetett előre, de aztán a 13. játszmában Ajaz Patel kiejtette az utóbbit. Az újonnan beálló Nádzsmul Hoszen Sánta viszont jócskán felidegesítette Patelt, hiszen rövid idő alatt három 6-ost és két 4-est is beütött ellene – ám ekkor jött Glenn Phillips, és Sántát kiejtve megszerezte élete első teszt-kapuját: ráadásul egy elég gyengére sikerült röptéből... Sánta ismét egy nagy ütéssel próbálkozott, de csak a felső élével sikerült beleérnie, így a sokáig a levegőben levő labda alá könnyen odahelyezkedhetett a zárt hosszú mezőnyjátékos. Maga Phillips is alig hitte el, hogy egy ilyen gyatra dobásból született meg az első kapuja! Kis érdekesség, hogy a legutóbbi vébémeccsen is pont ő ejtette ki Sántát.

Az ebédszünetre 104/2-vel érkeztek el a csapatok. Hamarosan Dzsaj elérte az 50 futást, majd a játék az eddigiekhez képest jelentősen lelassult, határok alig születtek, viszont sokáig kapuk sem estek. Igaz, Maminul Haknak többször is szerencséje volt: nem egyszer csak külsővel beleélezett a labdába, de az épp nem a katonák sorfalához szállt tovább. Az 53. és az 54. játszmában azonban 5 dobáson belül mindkét stabil ütős kiesett: Dzsaj elkapását még egy kicsit videózni is kellett, hogy nem ért-e le a labda a földre az elkapás során, de végül szabályosnak ítélték meg. Így aztán az ütős a maga 86 pontjával éppen lemaradt a pályacsúcsot jelentő 88-ról.

A 185/4-nél bekövetkezett teaszünet után Banglades már nem találta az eddigi játékát, az utolsó játékmenetben több ütősük esett ki, mint az első kettőben összesen. Az újonc Sáhádát Hoszen nem vallott nagy szégyent a maga 24 futásával, de azért a nap legjobbjai közé sem került be. Phillips, aki egyszer csúnyán a térdére esett, de fájdalmai ellenére tudta folytatni a játékot, viszont bekerült a legjobbak közé, ugyanis összességében végül 4 kapuval zárta a napot, még ha ebből nem is volt mind a legszebb és legtudatosabb (ugyanis az imént említett Hoszen is egy ártalmatlannak tűnő dobásból esett ki).

A nap végül 5 játszmával a tervezett befejezés előtt zárult gyenge fény miatt, amikor Banglades 310/9-en állt. Ez már most jóval szebb eredmény, mint amit ENN-ben a világbajnokságon Új-Zéland ellen elértek: akkor 245-tel végeztek.


Alapból nem látható kép
×