Ázám Hánt mégsem büntetik meg politikai véleménynyilvánítás miatt

2023. november 28. – Szerző: Krikettgalaxis

A pakisztáni játékos egy palesztin zászlót ábrázoló matricát ragasztott az ütőjére a Nemzeti Húsz20-as kupán, ezért eredetileg meccsdíjának 50%-át levonták. A döntéshozóknak nem konkrétan a palesztin zászlóval volt bajuk, hanem hogy ezt egyéni vélemény kinyilvánításának kell tekinteni, ami (bármilyen vélemény esetén) szabályellenes. A Pakisztáni Krikett-tanács végül (indoklás nélkül) elengedte a büntetést.

Palesztin zászló (illusztráció)Palesztin zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A világ számos országában tüntetnek ezekben a hetekben Palesztina függetlenségéért, az őket érő elnyomás megszüntetéséért, így aztán nem csoda, hogy a krikettet is elérte ez a téma. Még a világbajnokság alatt a pakisztániak csillaga, Mohammad Rizván tett közzé egy palesztinbarát bejegyzést az egyik közösségi oldalon, most pedig honfitársa, Ázam Hán ragasztott egy palesztin zászlót ábrázoló matricát az ütőjére, és úgy lépett pályára a Karacsiban zajló Nemzeti Húsz20-as Kupán.

Iszlám országról lévén szó, valószínűleg a legtöbben ott is egyetértettek ezzel a jelzéssel, ám a szabályok értelmében nem dönthettek máshogy, mint hogy megbüntetik Hánt. A Nemzetközi Krikett-tanács rendelkezései ugyanis kimondják, hogy a játékosoknak tilos személyes üzeneteket megjeleníteniük akár ruházatukon, akár felszerelésükön vagy bármilyen más módon, hacsak nem engedélyeztették azt előzetesen külön mindenféle bizottságoknál. Jelen esetben ilyen engedélyeztetés nem történt, ezért a Karachi WhitesLahore Blues mérkőzés során felszólították a Whitesban játszó Hánt, hogy távolítsa el a matricát. Mivel ennek nem tett eleget, később megállapították, hogy megvalósult a viselkedési kódex 1-es szintű megsértése. Emiatt a meccsdíjának 50%-át elvették tőle – azaz elvették volna, ha a Pakisztáni Krikett-tanács (PCB) később nem döntött volna úgy, hogy elengedik a büntetést.

Az elengedés okát a PCB által kiadott közlemény nem részletezte, és az sem derült ki, hogy a torna hátralevő meccsein használhatja-e tovább a jelképet a játékos.


Alapból nem látható kép
×