Őrült meccsen szépített Ausztrália

2023. november 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Még semmi sem dőlt el az IndiaAusztrália ötös sorozat végeredményét illetően, miután hihetetlen végjátékot bemutatva az ausztrálok ismét megcsinálták a szinte lehetetlent és megnyerték a mai találkozót. Amikor már mindenki azt hitte, Riturádzs Gájkvár 123-neskije felülmúlhatatlan, akkor jött Glenn Maxwell, és... és olyan maxwelles dolgokat művelt.

Tűzijáték (illusztráció)Tűzijáték (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A barátságos NH20-as sorozat ezúttal az északkelet-indiai Guváhátíban folytatódott, ismét szép számú közönség előtt. Bár a vendég ausztrálok talán eddig sem a legerősebb válogatottjukkal szerepeltek, de a mai mérkőzés után további kiválóságaik utaznak majd haza: többek között Steven Smith, Adam Zampa, Marcus Stoinis és Glenn Maxwell sem lesz itt az utolsó két találkozón, helyükre új, tapasztalatlanabb, de tanulni és fejlődni vágyó játékosok érkeznek majd.

Sőt, Smith és Zampa már ma sem lépett pályára, valamint az előző mérkőzés szereplői közül kihagyták még Matthew Shortot és Sean Abbottot is, miközben bekerült a csapatba Kane Richardson, visszakerült Jason Behrendorff és a vébédöntő óta először játszott újra a döntő hőse, Travis Head. India csak egyet cserélt: behozták Aves Khánt, méghozzá annak a Mukes Kumárnak a helyére, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott itt lenni: ma tartja ugyanis az esküvőjét Gorakhpurban!

Az ütésre kényszerülő India mondhatjuk, hogy borzalmasan kezdett. Jasaszví Dzsájszvált hat, míg Ísán Kisant nulla ponttal vesztették el az elején, és például a 4. játszma utáni 26 pontjukból 14, vagyis több mint a fele csak extrából jött össze, nem az ütősök teljesítményéből! Riturádzs Gájkvár, a második nyitó ütős is igen türelmesen, óvatosan játszott: talán nem meglepő valakitől, aki az első meccsen gyémántkacsával esett ki... Igaz, utána meg 50-est szerzett a következőn. Ez az 50-es aztán ma is meglett, sőt, mivel a félidő második felére rendkívüli módon begyorsított, a 100-at, sőt, a 120-at is bőven átlépte: összesen 13 négyest és 7 hatost ütött mindössze 57 dobásból. Ezek után kisebb (nagyobb) csodát látunk, ha megnézzük az eredménylapon a gazdálkodásokat: Behrendorff 3,00-val dobta végig a négy játszmáját! Eközben pedig Aaron Hardie 64 futást hagyott az ellenfélnek ugyanennyi idő alatt, ami az ausztrál negatív rekord beállítása lett férfi NH20-ban... Az utolsó játszmában beállt dobni Glenn Maxwell is, de iszonyatosan rosszul sikerült neki: ez alatt az egy játszma alatt 30 futás született. Ekkor úgy tűnt, Maxwellen akár a meccs végeredménye is múlhat... és végül valóban rajta múlt, csak nem úgy! Érdekesség egyébként, hogy India sorozatban harmadszor jutott el 200 futás fölé: ilyenre az NH20-as krikett történetében még soha senki nem volt képes.

Csakhogy hiába ez a magas pontszám, először megérkezett Travis Head, aki a világbajnoki döntőben már sikeresen csúfot űzött az indiai dobókból. Most is nagy sebességre kapcsolt, 18 dobásból 35 pontot gyűjtött be, de ezek után Aves Khán egy lassabb labdájára rosszul időzített egy húzást, így aztán a keresztlábon elkapták. Az utána következő ütősök semmi különlegeset nem tudtak felmutatni (Hardie sem tette jóvá a pazarló dobójátékát 16 begyűjtött futásával), de aztán a 4. rendben megérkezett Glenn Maxwell... aki, mint emlékezhetünk, a vébén Afganisztán ellen egyszer már csodát tett. Most ugyan csak kevésen múlt, hogy a 12. játszmában megmenekült egy kifutástól (kicsit habozott, hogy elinduljon-e futni, így aztán későn indult el – szerencséjére azonban a mezőnyben nem voltak elég pontosak az indiaiak), de utána megint megtette azt a bizonyos csodát. 5 játszmával a meccs vége előtt még 78 futás hiányzott a győzelemhez, az utolsó kettő játszma előtt pedig még 43: és ő (és Matthew Wade) mégis megcsinálta! Előbb Aksar Patelt, majd Prasziddh Krisnát sorozták meg jópár határral, így az utolsó dobásból sikerült elérniük, sőt, túl is lépniük a 223-as célt! Annyit hozzá kell még tenni, hogy lassú játékütem miatt az utolsó játszmára India eggyel kevesebb mezőnyjátékost küldhetett csak a pálya külső részeire: valószínűleg ez is sokat számított. Hát igen, ezért is érdemes gyorsabban dobni, nem csak azért, mert a pörgősebb játék közönségszórakoztatóbb.

Hardie negatív rekordját már említettük. Nos, ugyanez megesett a második félidőben Krisnával is, aki ellen 68 futást szereztek az ütősök: ez meg indiai negatív csúcs lett. De születtek pozitív rekordok is: egyrészt ez volt Maxwell negyedik százasa NH20-ban, amivel beérte a lista élén álló Rohit Sarmát, másrészt ilyen korábban még soha sem volt, hogy az utolsó (20.) játszmában 21 hiányzó pontot sikerült volna lekergetni egy NH20-on. És abban is egyedülálló ez a mai meccs, hogy a két játékrész egy-egy utolsó játszmájában összesen 53 futás született. Végül pedig egy kisebb statisztikai érdekesség: Maxwellnek ez volt a 100. NH20-as mérkőzése, így ő lett az első a világon, aki a 100. meccsén százast tudott elérni.


Alapból nem látható kép
×