Nagy brisbane-i győzelemmel kezdődött a férfiak rövidített BBL-je

2023. december 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Alig ért véget az ausztrál Big Bash League a nőknél, máris kezdődik a szezon a férfiaknál. Méghozzá egy rövidített szezon: idén ugyanis csak 44 meccs lesz a tavalyi 61 helyett. A mai nyitómeccsen a Heat mért nagy vereséget a Starsra – a győzteseknél legfeljebb Colin Munro bosszankodhat egy kicsit, hiszen éppen 99-neskivel zárt.

Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)

A kép szerzője: Kgbo (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az elmúlt években egy kicsit aggódni kezdtek az illetékesek, mert olyan volt, mintha egy kicsit kezdene megcsappanni az érdeklődés a BBL iránt. Bár a világjárvány után szépen újra növekedésnek indultak a nézőszámok, de a kezdeti évekéit nem érték el még tavaly sem. Egy lehetséges megoldásként a szezon rövidítését találták ki: kevesebb meccsre nem oszlanak el annyira az emberek, ráadásul ha nem nyúlik el két hónapra az egész, akkor a játékosok számára is könnyebb összehangolni a naptárakat: kevesebben fognak hiányozni válogatottbeli kötelezettségeik miatt.

Most még korai megítélni, hogy jó döntés volt-e, de egy biztos: a nyitómérkőzésre több mint 20 000-en gyűltek össze a Gabbában, ami mintha arra utalna, hogy igen, idén talán átlagosan több néző lesz kint, mint tavaly.

Bár ebben a nagyobb érdeklődésben akár az is szerepet játszhatott, hogy Ausztrália frissen nyert világbajnokságot, és sokan akarták testközelből is látni az újdonsült győzteseket. Ma hárman is pályára léptek a tornagyőztes válogatottból: a Brisbane Heatnél Marnus Labuschagne, míg a Melbourne Starsnál Marcus Stoinis és Glenn Maxwell. További érdekesség, hogy a Heatnél ott volt az a Michael Neser, aki pár nappal ezelőtt éppen fájdalmak miatt mondta le a hagyományos Miniszterelnöki 11 által vívott mérkőzést, ami pont most zajlik: itt az ausztrál miniszterelnök által kiválogatott csapat játszik 4 napon keresztül egy turnézó pakisztáni válogatottal. Szóval Neser ott nem vállalta a játékot, itt viszont igen – persze nyilván egy Húsz20 azért más, mint egy négynapos találkozó.

Szerencsésen kezdődött a mai összecsapás az ütésre kényszerülő Heat számára: mindjárt az első játszmában Thomas Rogers elejtett egy elkapást Usman Khawaja ellen. Khawaja aztán ki is használta a plusz életét, és meg sem állt 19-ből 28 futásig. De nem ő volt a legjobb ütős ma, hanem egyértelműen Colin Munro: a veterán új-zélandi ugyanis nyitó ütős létére a végéig bent maradt, és 14 határjának köszönhetően 99-neskiig jutott el. Mindeközben olyan események történtek, mint például hogy a 7.5 és a 12.6 dobás között egyetlen nullás sem volt, vagy hogy a 4. játszmában Maxwell egy 19-futásos játszmát dobott. Igaz, ezt Maxwell később duplán megbosszulta: először a második dobott játszmájában, amikor már csak 3-at tudtak ellene futni, és egy ütőst pedig kiejtett. Másodszor pedig a második félidőben, amikor ugyancsak a 4. játszmában ő ütött végig: ekkor 20 pontot tudott begyűjteni.

Ezzel át is térhetünk a 2. félidőre. Tudni kell, hogy a Brisbane 214-gyel végzett, ezen a pályán viszont a legnagyobb sikeres kergetés eddig egy 210-es célé volt, tehát új rekordra lett volna szükség a zöldektől. Ennek a reménye alapból is kevés volt, de az első játszma után, amikor Neser kétszer is lecsapott, szinte nullára csökkent. Az imént említett Maxwell-játszmán kívül alig volt értékelhető ütőjáték, mindössze Hilton Cartwright jeleskedett, de ő is csak 16 dobáson keresztül – igaz, ezalatt 33-at szerzett. A győztes csapat kiléte így nem sokáig maradt kérdéses. Viszont a végén még egy igen ritkán látott jelenetnek lehettünk tanúi: a combsérülést összeszedő Nathan Coulter-Nile egy küldönccel jött be ütni! A nemzetközi krikettben már régóta nem engedik a szabályok a küldöncöt, de itt a BBL-ben igen: röviden az a lényege, hogy ha az ütőjátékos nem bír futni, akkor egyik csapattársa is bejön mellé, és ő fog futni helyette (futni küldi őt), miután megtörtént az ütés. Most azonban nem sokat láthattuk akcióban a küldöncöt, mert 3 dobás múlva az utolsó ütős is kiesett.


Alapból nem látható kép
×