Történelmi pakisztáni győzelem Új-Zélandon

2023. december 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Eddig egyetlen ázsiai női csapat sem nyert NH20-at Új-Zélandon, az elmúlt néhány napban azonban Pakisztán megtette ezt a csodát, és nem is egyszer, hanem mindjárt kétszer is! Ráadásul ez volt a pakisztáni nők első Új-Zéland elleni sikere, első Ázsián és Írországon kívüli NH20-as sorozatgyőzelme, nem mellesleg az első idegenbeli győzelmük 2018 ősze óta.

Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A váratlan eredmény mindjárt az első meccsen elérkezett. Bár az ütéssel kezdő Új-Zéland stabilan kezdett, de a meccs hősévé váló Fátimá Szaná az első 8 játszmán belül mind a három legmagasabb rendű ütőst kiejtette, köztük a világ jelenlegi egyik legjobb női ütősét, Suzie Batest is, ráadásul Szaná a négy végigdobott játszmája alatt mindössze 18 futást hagyott az ellenfélnek. Bár később Maddy Green még egy szép 43-at hozott össze 28 dobásból, de a csapat által elért 127 futás így sem tűnt túl soknak. És bár a kergetés során az erőfölény alatt a pakisztániak is mindössze 30 futást tudtak összehozni, de a mindössze 18 éves Sávál Zulfikár később összesen eljutott 41-ig, a sebességet pedig Nidá Dár és Álija Ríáz biztosította, akik 160 fölötti aránnyal ütve teljesítettek 20 fölött.

A második mérkőzésen Új-Zéland új taktikát választva a dobást kérte maga számára elsőnek. Ütésben ugyan Muníba Alí is jeleskedett, de a legszebbet ismét Álija Riáz alakította, aki 22 dobásból szerzett 32 futást, messze a legmagasabb arányt felmutatva csapatából. Pakisztán összesen 137 pontig jutott el, de mivel Új-Zéland ismét megállt éppen 127-nél, így a győzelem megint a vendégeké lett: a sorozatgyőzelem tehát már ekkor megvolt nekik! További hasonlóság az első mérkőzéssel, hogy Fátimá Szaná megint három kaput gyűjtött – igaz, ezúttal nem a három legelső ütősét, de ismét ott volt az áldozatai között Suzie Bates is. A hazaiaktól csak Hannah Rowe ütőjátéka volt igazán dicsérhető: ő 33 futást gyűjtött kb. 138-as aránnyal.

Ma játszották le a harmadik találkozót, ahol Új-Zélandnak legalább a szépítés összejött. Annak ellenére, hogy az első játékrészben a dobóik sokáig nem találták az ellenszert Muníba Alí és főleg Szidrá Amín játékára: csak a 10. játszmában tudták kiejteni Alít, és csak a 14-edikben Amínt. Ha Amelia Kerr nem lett volna, a hazaiak még nagyobb bajba is kerülhettek volna, hiszen a többi 5 dobó nem hozta a várt szintet, ő viszont 3 kapujával és 2,75-ös gazdálkodásával legalább azt el tudta érni, hogy Pakisztán 137 futásnál ezúttal se gyűjtsön többet. A kapuk a második félidőben sem potyogtak igazán, viszont Suzie Bates átlépte az 50-et, Kerr pedig a 35-öt is – és ez elég is volt, mivel mindezt 15 játszmán belül sikerült nekik. 15 játszma után pedig eső miatt meg kellett szakítani, hamarosan pedig teljesen le is fújni a meccset: ekkor Új-Zéland 101 ponton állt. A rendezők segítségül hívták a DL-eljárást, amelynek segítségével kiderült: ez az állás Új-Zéland 6 futásos győzelmét jelenti.

A két válogatott közti örökmérleg ezzel női NH20-ban 8–0-ról 9–2-re módosult, ami mindjárt sokkal szebb a pakisztániak szemével nézve.


Alapból nem látható kép
×